Initiatieven stimuleren en faciliteren

In de overgang naar een circulaire stad zijn er veel initiatieven in Arnhem die al worden uitgevoerd door bedrijven, stichtingen of inwoners. Denk aan het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) dat in 2019 zelfs werd uitgeroepen tot meest circulaire bedrijventerrein. Maar ook de circulaire initiatieven in wijken, zoals het Spijkerkwartier, de vele circulaire bedrijven die er al in Arnhem zijn, of aan de mooie dingen die gebeuren op gebied van duurzame en circulaire mode.

We inspireren u graag met goede voorbeelden van circulair ondernemen. Hieronder lichten we een aantal mooie voorbeelden uit. 

Save Plastics 

In 2017 vestigde het bedrijf Save Plastics zich in Arnhem. In 2019 wonnen ze de prijs voor Arnhems bedrijf van het jaar en op 7 februari 2022 ontvingen ze een circulair award in de categorie ‘circulair hero’. Bij Save Plastics maken ze van oud plastic nieuwe producten voor buiten. Omroep Gelderland volgde de ondernemers Bram Peters en Erik Roelevink tijdens hun missie om een luxe woonhuis én kantoor van plastic te maken. 

Hullekes Recovery Studio  

Hul Le Kes werkt met oude stoffen, natuurlijke materialen, geeft studenten een kans, neemt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst en zet zich in om de gigantische afvalberg in de mode-industrie te verminderen. Een inspirerende lijst. Toch was er binnen het team nog de behoefte meer terug te doen voor de maatschappij. Met de nieuwe Hul le Kes Recovery Studio vielen voor Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer meerdere puzzelstukjes in elkaar. ’We stellen te hoge eisen aan onszelf, maar ook aan textiel’’, vertelt Sjaak. ‘’Daardoor voelen veel mensen zich geen deel meer van de maatschappij en belanden stoffen veel te snel op de afvalberg. Die mensen en materialen, kunnen bij ons terecht.’’ De Recovery Studio is een herstelatelier voor stoffen en voor mensen.  

De Volkskrant bezocht de Recovery Studio en schreef er een artikel over.

Omlab

In 2019 richten Huub Looze en Margreet van Uffelen Omlab op vanuit het principe 'Afval bestaat niet, en grondstoffen hebben rechten'. Hun droom is duurzame impact te maken op klimaatverandering. En de bouwsector te helpen verduurzamen door voor velen waardeloze materalen in te zetten. Zo printen ze nu materiaal bestaand uit 98% afval uit de riool- en drinkwaterzuivering en gebruiken ze zeewier als grondstof. Vorig jaar vond de allereerste editie van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 plaats. Omlab wint de publieksprijs. In een interview vertelt Margreet wat dit voor hen betekent en blikt ze terug op 2021. 

Circulair product Bokashi verbetert Arnhemse bodem met blad van eigen bomen

Samen werken we aan een stad zonder afval. Dit betekent dat we in de toekomst niet of nauwelijks afval creëren en we de leefomgeving zo min mogelijk vervuilen. We gebruiken samen minder producten en we gebruiken ze langer en opnieuw. We maken een ‘kringloop’ met de spullen die we al hebben, met als doel dat Arnhem in 2050 helemaal circulair is en we de aarde niet nog verder uitputten. We stellen een stevige ambitie om in 2050 zover te zijn. Om dit te bereiken geven we zelf graag het goede voorbeeld door zoveel mogelijk lokaal, sociaal, duurzaam én circulair in te kopen. Een mooi voorbeeld hiervan is een bijzonder groenproject met een tropisch klinkende naam: Bokashi. Lees het hele interview met stadsdeelmanager Milly Kors over bokashi. 

Vragen over circulair ondernemen

Geïnspireerd om aan de slag te gaan met circulair ondernemen en heeft u vragen? U kunt met uw vragen terecht bij Circles of Kiemt. Zij denken graag mee. Bent u ondernemer in Oost-Nederland en heeft u een groter vraagstuk, waarbij kennis en ervaring van experts u verder zou kunnen helpen? Of wilt u de volgende stap zetten in uw circulair ondernemerschap, maar loopt u ergens tegenaan? Stel uw vraag via het Circulair ondernemersloket Oost-Nederland. Dit is een digitaal loket van Circles, waar u als ondernemer uw vraag kan indienen via een formulier. 

Subsidieregeling circulaire initiatieven

In 2021 heeft de gemeenteraad € 100.000 vrij gemaakt voor circulaire economie. Hier willen we initiatieven die een circulair Arnhem dichterbij brengen mee ondersteunen. Heeft u een goed idee voor een toekomst zonder afval? Dan krijgt u misschien een vergoeding. Dat noemen we subsidie. Per 1 mei kunt u deze aanvragen. Meer informatie over de subsidie vindt u de pagina 'Subsidieregeling circulaire initiatieven'