Omlab
Ontwerpen en maken met 100% respect voor de natuur. Met dat voor ogen zetten Huub Looze en Margreet van Uffelen Omlab op in 2019. Van bezorgdheid om klimaatverandering naar een circulaire biobased designstudio. Iets wat ze jaren geleden bedachten aan de keukentafel. Ze volgen het principe #materialmatters: ‘Afval bestaat niet, en grondstoffen hebben rechten’.
Hun droom is duurzame impact te maken op klimaatverandering en de bouwsector te helpen verduurzamen door schijnbaar waardeloze materialen hoogwaardig in te zetten. Ze runnen Omlab samen. Huub is ontwerper en materialenexpert en runt de werkplaats. Margreet, eerder webregisseur, is verantwoordelijk voor plannen en partnerships, ontwikkelt en organiseert projecten en zorgt dat ze zichtbaar zijn. Vorig jaar won Omlab de Publieksprijs bij de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Samen met Margreet kijken we terug naar 2021. En ook deelt Margreet tips voor startende circulaire ondernemers.
Biobased betekent dat de grondstof die wordt gebruikt een natuurlijk product is dat niet uitgeput kan raken. Omlab focuste zich tijdens de eerste lockdown op experimenteren met 3D-printen met circulaire, biobased reststromen. En nog specifieker met ‘afval’ uit de drink- en rioolwaterzuivering. De 3D-prints van Omlab bestaan voor 98% uit afval en zijn dus bijna helemaal circulair. Het enige ‘nieuwe’ dat er in zit is alginaat, een bindmiddel uit zeewier.
In oktober 2021 toonde Omlab de circulaire 3D-prints op de expositie The Exploded View om de kennis over biobased verder te brengen. Een half jaar later moedigde hun netwerk hen aan Omlab aan te melden voor de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. ‘Als je meedoet moet je in een video van 40 seconden je verhaal vertellen. Dat zet je verhaal op scherp.’ Omlab won de publieksprijs. ‘De belangrijkste opbrengst daarvan zijn de contacten en het netwerk. Met Kiemt, maar ook met andere circulaire ondernemers. Een circulaire economie vraagt om samenwerking en circulair ondernemen helemaal. Kennisdelen is een voorwaarde voor ontwikkeling waar je niet te bang voor moet zijn.‘
Samenwerking zien Huub en Margreet dan ook als belangrijkste factor van hun succes en impact. Via bijvoorbeeld de circulaire top 20. Maar ook via LinkedIn of Kiemt. Studenten hebben bijvoorbeeld Omlab’s materiaal onderzocht en zo kennen ze de sterkte van het materiaal. Dit maakt gesprekken met grotere (bouw)bedrijven concreter en dus gemakkelijker. Die bedrijven krijgen namelijk vaker verzoeken van bioneers.
Verder werken we het liefst met lokale of Nederlandse grondstoffen, met regionale partners en overheden. Samen kom je sneller verder. De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland zijn hierin ook belangrijke gesprekspartners. Da’s ook deel van de circulaire economie.
‘Groot durven denken ook, zelfs als je nog met iets héél kleins bezig bent. Kijk vooruit naar de toekomst en weet waarvoor je het doet. Durf te denken aan opschalen, al vrij snel. Doordat wij op die Top 20 stonden en gesprekken met andere innovators, marktpartijen en overheden, keken we verder dan onze eigen 3D-printer. Vanaf dat moment is de impact die we graag willen maken dichterbij gekomen.’