Omgaan met geld

Als nieuwkomer in Arnhem heeft u tijdelijk recht op een uitkering. Ook kunt u toeslagen aanvragen.

Illustratie omgaan met geld

Als nieuwkomer in Arnhem heeft u tijdelijk recht op een uitkering. Ook kunt u toeslagen aanvragen. Het is slim om op te schrijven hoeveel geld u uitgeeft en hoeveel geld u krijgt. Hier krijgt u de eerste maanden dat u in Arnhem woont hulp bij. 

Hieronder vindt u meer informatie over die onderwerpen. U leest wat uw rechten en plichten zijn en welke hulp u precies krijgt. 

Uitkering

Vanaf de dag dat u een eigen woning hebt, kunt u bij de gemeente een uitkering aanvragen. We noemen dit een bijstandsuitkering. Deze uitkering is meestal tijdelijk. Het doel is om binnen 3 jaar zelf betaald werk te vinden. 

De uitkering aanvragen

Als u in Arnhem komt wonen krijgt u een maatschappelijke begeleider van Vluchtelingenwerk. Dat is iemand die u helpt om u thuis te voelen in Arnhem. Deze persoon helpt u ook met praktische dingen, zoals het aanvragen van de uitkering. Dat doet u bij de gemeente. 

De uitkering is tijdelijk 

Uw bijstandsuitkering is tijdelijk. Als u kan werken, moet u ook werken. Uw uitkering stopt als u betaald werk hebt gevonden. Lees meer over werken in Nederland.

Toeslagen

Als u een uitkering krijgt heeft u meestal ook recht op toeslagen. Dat is geld dat u van de Belastingdienst krijgt. Bijvoorbeeld om een deel van uw huur of uw zorgverzekering mee te betalen. Voor kinderen onder de 18 krijgt u ook kinderbijslag. Toeslagen vraagt u aan bij de Belastingdienst. Uw maatschappelijke begeleider helpt u hierbij. Hoeveel toeslag u krijgt is afhankelijk van de huur die u betaalt en van uw inkomen.

U vindt meer informatie over toeslagen bij de Belastingdienst. Ook leest u hier wanneer u recht heeft op een toeslag. Het is belangrijk om alleen een toeslag aan te vragen als u daar recht op heeft. Anders moet u het geld dat u hebt gekregen terugbetalen. 

Kinderbijslag

De kinderbijslag ontvangt u van de overheid. U krijgt dit bedrag elk kwartaal. De organisatie die dit regels is de SVB, de Sociale Verzerkingsbank. Uw maatschappelijk begeleider helpt u met het aanvragen van de toeslagen en kinderbijslag. 

Geldzorgen voorkomen

Om problemen met geld te voorkomen is het slim om goed bij te houden hoeveel geld u krijgt en hoeveel geld u uitgeeft. Nieuwkomers in de gemeente Arnhem kunnen de training Euro-Wijzer volgen. Ook leest u hier wat u kunt doen als u geldzorgen en/of schulden hebt. 

Euro-Wijzer 

Als u in Arnhem komt wonen kunt u de training Euro-Wijzer volgen. Deze training is onderdeel van de maatschappelijke begeleiding. U leert hier hoe u in Nederland uw geldzaken kunt regelen. Ook leert u bijvoorbeeld waar u goedkoop boodschappen kunt doen. En wat u moet doen als u geldproblemen hebt. 

Gelrepas

U kunt ook de Gelrepas aanvragen. Dit is een pas voor mensen in Arnhem met een laag inkomen. Met deze pas krijgt u geld of korting voor allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld voor de dierentuin, het museum, sport of een cursus.

Administratie bijhouden

Het is slim om een administratie bij te houden. Op de computer of in een boekje schrijft u op hoeveel geld u krijgt en hoeveel geld u uitgeeft. Hoe u dit doet leert u bij de training Euro-Wijzer. Uw maatschappelijk begeleider helpt u hier ook bij. 

Geldzorgen en schulden

Als u geen maatschappelijke begeleiding meer hebt, kunt u toch nog hulp krijgen. Bijvoorbeeld als u geldzorgen en schulden hebt. Soms kunnen uw schulden worden kwijtgescholden. Ga op tijd op zoek naar hulp. Bel of ga langs bij Goed Geregeld Arnhem (GGA). De financieel consulenten van GGA kunnen u helpen. 

Als u schulden hebt, kan het sociale wijkteam u helpen. Contact opnemen kan ook via telefoonnummer 088-226 0000.

Meer informatie over hulp bij geldzorgen vindt u hier. 

Bijzondere bijstand

Als u opeens extra geld nodig heeft, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand. De gemeente bepaalt of u deze bijstand krijgt. U moet hier dus een goede reden voor hebben.