Vredenburg vergroent
In Vredenburg wordt hard gewerkt aan vergroening. Bij onderhoud aan de wijk kijken we naar kansen om groen toe te voegen. En ook inwoners komen met ideeën. Verschillende projecten zorgen voor een fijnere leefomgeving, meer biodiversiteit en een betere aanpassing aan het klimaat.
Groningensingel: meer groen en veiliger verkeer
De Groningensingel is een mooi voorbeeld waar we vanuit een onderhoudsklus flink hebben vergroend. Bij het vervangen van het asfalt is ook gelijk de middenberm vergroend. De weg bestond uit 2 keer 2 rijbanen. In beide richtingen is er 1 rijbaan vervangen door groen. Hierdoor is er een bredere groene strook in het midden gekomen. Dit zorgt voor meer biodiversiteit, betere wateropvang en gaat hitte tegen. Maar het vermindert ook de verkeerssnelheid, omdat inhalen niet meer mogelijk is. En door het speciale stille asfalt hebben omwonenden veel minder geluidsoverlast van het verkeer. Het project is midden 2024 afgerond en in totaal is er 7000 m2 nieuw groen over de hele Groningensingel bijgekomen.
Bronsveenhof: meer, leuker en groener spelen
In Bronsveenhof was de wens om op en rond het plein meer bomen en minder tegels te krijgen. Samen met ideeën van bewoners zijn de uiteindelijke plannen gemaakt. De bewoners wilden bijvoorbeeld graag een moestuin. Deze is, met uit het plein gewipte tegels, aangelegd en wordt door de bewoners zelf beheerd. Het plein is nu op hete dagen veel koeler en tijdens een hevige regenbui zakt het water veel beter de grond in.
De speeltuin heeft allerlei natuurlijke speelelementen gekregen. Ook is er een zitje geplaatst en een klein voetbalveldje bijgekomen. Er is nu meer speelruimte en meer ruimte voor bewoners om elkaar te ontmoeten. In 2024 gaan we ook het Adorppad in Vredenburg op deze manier aanpakken.
Groningenpark: Nieuwe school? Nieuw park!
In 2023 is er nieuwbouw gekomen voor Kindcentrum Vredenburg. Dit nieuwe gebouw is kleiner dan het oude gebouw. Het gebouw kwam ook op een andere plek te staan, waardoor er een groot stuk openbare ruimte vrijkwam. Er is hier een park aangelegd met bomen, water en grassen. Maar liefst 50% van de verharding is hier vervangen door groen. In totaal gaat het om een oppervlakte van enkele duizenden meters waar de hele buurt gebruik van kan maken. Dat is fijn voor de bewoners en voor het klimaat, want het nieuwe park zorgt voor meer biodiversiteit en voorkomt wateroverlast en hittestress.
De oude school is circulair gesloopt. Dat betekent dat vrijkomende materialen op een andere plek opnieuw gebruikt worden. De zij-ingangen van de school zijn gebleven, waardoor het ook makkelijk is om met de fiets of lopend naar de school te komen. En wat ook mooi is: het afvoerwater van de school komt uit in een wadi (een wadi vangt regenwater op en het water zakt langzaam in de ondergrond) in het park, zodat het helpt tegen uitdroging van de grond.