Groenprojecten in Arnhem

Hier vindt u voorbeelden van projecten die inwoners, organisaties in Arnhem en de gemeente hebben uitgevoerd of gaan uitvoeren om Arnhem aan te passen aan het veranderende klimaat.

  • Vernieuwing Johnny van Doornplein

    We gaan het Johnny van Doornplein vernieuwen. Door het plein anders in te richten, wordt het er straks prettiger om te verblijven, veiliger en veel groener. Het plein is een belangrijke ingang naar de binnenstad en we willen deze een uitnodigende uitstraling geven.

  • Sporthal Klarendal wordt groen park

    We werken aan plannen om de sporthal in Klarendal aan de Neerlandstuinstraat te vervangen voor een groene ontmoetingsplek. Dit nieuwe park wordt een plek voor natuur, recreatie en ontmoeting en maakt de wijk aantrekkelijker en gezonder.

  • Een koel netwerk voor de binnenstad en Kronenburg

    Om de gevolgen van hitte in de stad aan te pakken, bouwen we tussen nu en 2030 aan een koel netwerk in en rond de binnenstad van Arnhem en in Kronenburg en omgeving.

  • Vredenburg vergroent

    In Vredenburg wordt hard gewerkt aan vergroening. Bij onderhoud aan de wijk kijken we naar kansen om groen toe te voegen. En ook inwoners komen met ideeën. Verschillende projecten zorgen voor een fijnere leefomgeving, meer biodiversiteit en een betere aanpassing aan het klimaat.

  • Van Muijlwijkstraat

    Van ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar groenste en ‘koelste’ straat van de stad. Oftewel: de Van Muijlwijkstraat is, na een flinke opknapbeurt, de meest toekomst- en klimaatbestendige straat van de stad.

  • Spelen, relaxen en ontmoeten in het Rietgrachtpark

    Het Rietgrachtpark is een veelzijdige, groene plek waar mensen van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Het park is een initiatief van Stichting ’t Broek Omhoog. De stichting werkt vanuit de wijk aan allerlei ideeën om de wijk te vergroenen en bewoners te laten meedoen in de samenleving.

  • Groen plein met wateropslag Noord Peterstraat en Landbouwstraat

    In Klarendal is er veel overlast door hittestress. Doordat de omgeving vooral uit stenen bestaat, worden de temperaturen in de zomer heel hoog. Om dat te voorkomen, worden op zoveel mogelijk plekken stenen vervangen door groen. Maar ook water speekt hier een belangrijke rol.

  • Meer groen, minder steen in de Groen van Prinstererstraat

    De bewoners van de Groen van Prinstererstraat zijn zelf naar de gemeente gestapt met een duurzaam idee voor hun straat. Ze wilden graag minder stenen en meer groen. Dat ziet er mooier en gezellig uit én het is goed voor het klimaat.

  • De Groene Route Malburgen

    De Groene Route Malburgen is een initiatief van bewoners en professionals om de Arnhemse wijk Malburgen met een groene route aantrekkelijk en leefbaarder te maken voor al haar bewoners: mensen én dieren. We hebben hierbij een faciliterende rol.

  • Gratis tegelophaalservice

    Ook in 2025 gaan we door met de gratis Tegelophaalservice. Zodra er meer bekend is over de data leest u dat op deze pagina.

  • IB-Green (Industrial and Business parks Green)

    We doen als gemeente mee aan het Europese IB-Green-project. Dit project heeft als doel om industrie- en bedrijventerreinen (werklocaties) klimaatbestendiger te maken. Met deze subsidie kunnen we samen met het parkmanagement van de bedrijventerreinen en de bedrijven op deze terreinen een aanpak ontwikkelen om de werklocaties IJsseloord I, Gelderse Poort en Rijkerswoerd/Overmaat sterk te vergroenen, ontstenen en zo klimaatbestendiger te maken. En als dat lukt vervolgens alle Arnhemse werklocaties.

  • LIFE-IP

    De gemeente Arnhem doet mee aan het Europese programma LIFE-IP. Hiervoor hebben we € 661.066 subsidie ontvangen. Dit geld wordt gebruikt om meer te investeren in klimaatadaptatie en om de kennis hierover te vergroten.

  • Denk mee over het groen in uw wijk

    Natuur, groen en klimaat zijn belangrijke thema's voor Arnhemmers. Daarom horen we graag van u welke locaties in uw wijk wat meer groen kunnen gebruiken.