Groen plein met wateropslag Noord Peterstraat en Landbouwstraat

In Klarendal is er veel overlast door hittestress. Doordat de omgeving vooral uit stenen bestaat, worden de temperaturen in de zomer heel hoog. Om dat te voorkomen, worden op zoveel mogelijk plekken stenen vervangen door groen. Maar ook water speekt hier een belangrijke rol.

Regenwater opvangen om hittestress te voorkomen

Op momenten dat het veel regent, willen we dit regenwater graag opslaan. Een manier om het water op te slaan is bijvoorbeeld door speciale kratten onder de grond (onder een plantsoen) aan te brengen. Regenwater wordt dan net onder de grond opgevangen. Dit water gaat op warme dagen weer verdampen en zorgt zo voor verkoeling. En hierdoor hoeven we de planten ook geen water meer te geven. De planten kunnen hun water uit de kratten halen. Daarnaast voorkomt het systeem wateroverlast en hittestress.

Regenwater niet meer in het riool

Op het plein tussen de Noord Peterstraat en de Landbouwstraat zijn we een pilot gestart om te kijken of dit systeem goed genoeg werkt in Arnhem. Dat plein was helemaal verhard, maar er is nu maar liefst 525 m2 groen aangeplant. De woningcorporatie Volkshuisvesting wilde hier de regenpijpen van hun woningen afkoppelen, om te voorkomen dat het regenwater rechtstreeks het riool inloopt. Dat is zonde, want regenwater is heel goed te gebruiken voor bijvoorbeeld de beplanting en tegen het uitdrogen van de aarde. Daarom wordt het nu opgevangen in de kratten onder het groen voor de woningen.

Idee van bewoners

Het hele plan om stenen te vervangen voor groen is samen met bewoners bedacht en is een resultaat van de Wijkgroenagenda. In de wijkgroenagenda kijken we samen met wijkbewoners waar we hun buurt groener kan worden. Op het plein staan ook speeltoestellen waardoor het een heerlijke plek is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ontspannen. Het nieuwe plein is in het voorjaar van 2024 opgeleverd.

Regenton in het groot

Eigenlijk is deze waterbuffer een regenton in het groot. Dus dit kunt u ook in uw eigen tuin regelen. Het is mogelijk om hier een subsidie voor aan te vragen. Kijk voor meer informatie op de subsidiepagina groenblauwe initiatieven