Arnhem en KNVB slaan handen ineen met campagne Discriminatie = Kansloos

Als eerste gemeente in Nederland omarmt Arnhem de KNVB-campagne Discriminatie = Kansloos , waarmee omstanders in actie moeten gaan komen tegen discriminatie en racisme. Vanaf vrijdag 21 maart is de campagne op meerdere plekken in de stad duidelijk zichtbaar.

Op die dag wordt Discriminatie = Kansloos tijdens een bijeenkomst in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie officieel afgetrapt in cultureel centrum Rozet in Arnhem, met o.a. burgemeester Ahmed Marcouch, KNVB-directeuren Marianne van Leeuwen en Jan Dirk van der Zee, oud-international Daphne Koster van de Commissie Mijnals en Joyce Sylvester van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme als sprekers. 

Omstanders 

Iedereen is tegen discriminatie. In het voetbal, en in de samenleving. Maar te weinig mensen doen iets als zij getuige zijn van een incident. En dat terwijl omstanders juist veel invloed kunnen hebben op de dader, het slachtoffer en de opvolging. Een dader is namelijk kansloos als de meerderheid zulk gedrag niet pikt. Dat is de boodschap die vanaf vandaag – op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie – online, op tv en op borden in Arnhem wordt uitgedragen. 

Aanvullend worden er handelingsperspectieven onder de aandacht gebracht. Want actie ondernemen kan op verschillende manieren. Op of buiten het veld (gezamenlijk) de dader aanspreken, melding maken bij de KNVB, de scheidrechter of het clubbestuur. En natuurlijk via het meldpunt tegen discriminatie of met een aangifte bij de politie. 
Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Wij stellen met deze campagne een duidelijke norm voor de hele stad zoals de KNVB die stelt voor het voetbal en zeggen: discriminatie en racisme zijn onacceptabel. We staan voor de vrijheid van de ander om te zijn wie hij wil, zoals wij die vrijheid zelf ook willen ervaren. Voor racisme en discriminatie is in onze stad geen enkele plaats.’ 

Onderzoek 

Bekend is dat 1 op de 6 Arnhemmers weleens te maken met krijgt discriminatie. Dat noopt al tot directe actie. En die noodzaak is er ook op het voetbalveld. Uit onderzoek van MarketResponse blijkt dat 86% van de voetballers en voetballiefhebbers het eens is met de stelling ‘Uitschelden op basis van huidskleur, geloof, afkomst of seksuele geaardheid is altijd onacceptabel’ (4% oneens, 10% weet niet). Van de ondervraagden vindt 73% het normaal dat iemand wordt aangesproken op discriminerend gedrag, maar dat uiteindelijk slechts 42% weleens een vorm van actie ondernomen toen ze daadwerkelijk getuige waren van een incident. Daar moet de campagne Discriminatie = Kansloos verandering in brengen. 

Zichtbaarheid 

Sinds september wordt Discriminatie = Kansloos als norm uitgedragen en letterlijk bij voetbalclubs gevestigd: inmiddels hebben ruim 500 verenigingen Discriminatie = Kansloos -borden op de hekken van het sportpark. Vanaf vandaag maakt ook Arnhem de campagne zichtbaar voor al haar inwoners en bezoekers. Op verschillende toegangswegen naar de stad en op het stadhuis zijn de borden te zien.