Vondst van de maand
In het archeologisch depot van de gemeente ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. We willen mensen graag laten zien wat we allemaal in huis hebben. Daarom tonen we maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Na deze publicatie kunt u de vondst van de maand 1 maand bekijken in het Erfgoedcentrum Rozet.
Deze maand: drinkglas 1500-1550
Tussen 2019 en 2021 zijn binnen en buiten de Sint Eusebiuskerk opgravingen uitgevoerd. Hierbij zijn aan de zuidwest kant van de kerk en in de zuidelijke kooromgang ruim 700 menselijke begravingen aangetroffen. Doden werden hier ten minste vanaf de 13e eeuw begraven. De kerk was toen nog gewijd aan Sint Maarten. Behalve begravingen zijn er ook andere archeologische resten gevonden. Buiten de kerk werd bijvoorbeeld een bakstenen beerput aangetroffen. Toen deze werd gebouwd, moesten er menselijke begravingen voor wijken. Het kerkhof strekte zich hier toen al uit. De beerput was gevuld met beer (uitwerpselen), afvalresten in de vorm van gebroken luxe aardewerk, glas, eierschaal, dierlijk bot (van zoogdieren, vogels en vissen) en schelpen. Toen de put aan het begin van de 17e eeuw buiten gebruik raakte, is hij volgegooid met puin, as en leisteen. Uit de glasfragmenten kon een exclusief drinkglas worden gereconstrueerd. Dit dateert uit de eerste helft van de 16e eeuw. Het wijst met de andere vondsten op de bovengemiddelde status van de gebruikers van de beerput.
Waldglas
Het glas bestaat uit een cilindrische beker op voet met een korte steel. De voet van de beker bestaat uit gewonden glasdraden. Rondom de korte steel zijn dunne versieringen aangebracht, die de voet verbinden met de kelk. Onder de rand van de kelk zijn drie dunne glasdraden zichtbaar. De onderzijde van de kelk is afgewerkt met een ingekerfde glasband. Het glas zelf is volledig korrelig grijs-bruin van kleur geworden. Dit komt door de invloed die de beer uit de put erop heeft gehad. Oorspronkelijk zal de beker groen geweest zijn. Vergelijkbare bekers zijn namelijk vervaardigd uit zogenaamd waldglas.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het archeologiedepot, het werk van de medewerkers of over een voorwerp dat u heeft gevonden? Neem dan contact op met archeoloog en depotbeheerder van de gemeente Arnhem, Leo Smole, via telefoonnummer 026-3773650 of via e-mailadres leo.smole@arnhem.nl. Ook vindt u meer informatie op de pagina archeologiedepot Arnhem. U vindt het Archeologisch Depot in het gebouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 in Arnhem.