Vondst van de maand
In het archeologisch depot van de gemeente ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. We willen mensen graag laten zien wat we allemaal in huis hebben. Daarom tonen we maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Na deze publicatie kunt u de vondst van de maand 1 maand bekijken in het Erfgoedcentrum Rozet.
Deze maand: Pot met springende ree
Tussen 2015 en 2016 is archeologisch onderzoek uitgevoerd in het Arnhemse Paradijs. Er zijn resten gevonden die teruggaan tot de 12e eeuw. Ze hebben vooral met watermanagement te maken in dit laaggelegen deel van de stad. De eerste bakstenen bebouwing dateert daar vanaf de 14e-15e eeuw. Sindsdien is dit gebied permanent bebouwd geweest. Hier staat een complete bakstenen waterput centraal. Nadat deze omstreeks 1800 buiten gebruik raakte deed hij dienst als afvalput. De resten uit de put duiden op een gemiddeld welvarend Arnhems huishouden. In de onderste vulling van de put werd een bijzondere verzameling van complete voorwerpen van Westerwald steengoed aangetroffen. Het leuke is dat er zelfs een afbeelding van de eigenaar van het perceel in die tijd bekend is. Het was de rentenier Carel Otto Knoops die vermoedelijk zijn geld heeft verdiend als koopman en metselaar/steenhouwer.
Onder de hoeveelheid voorwerpen van Westerwald keramiek is een aantal bijzondere stukken bewaard gebleven. Het betreft onder andere een hoge, tonvormige pot met opstaande verticale worstoren. De iets uitstaande verdikte en afgeplatte rand is voorzien van een dekselgeul, zodat hij kon worden afgesloten. Waarschijnlijk gebeurde dit met een (houten) deksel of een doek, die met een touw rond de hals werd vastgebonden. Dit soort potten werd bijvoorbeeld gebruikt voor het inmaken van groenten. Deze pot is versierd met een ingesneden motief van krullen en een kobaltblauwe beschildering van een naar links springende ree en bladeren rond de ooraanzet. De pot is ook gemarkeerd met een ingekrast cijfer 8.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het archeologiedepot, het werk van de medewerkers of over een voorwerp dat u heeft gevonden? Neem dan contact op met archeoloog en depotbeheerder van de gemeente Arnhem, Leo Smole, via telefoonnummer 026-3773650 of via e-mailadres leo.smole@arnhem.nl. Ook vindt u meer informatie op de pagina archeologiedepot Arnhem. U vindt het Archeologisch Depot in het gebouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 in Arnhem.