Vondst van de maand
In het archeologisch depot van de gemeente ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. We willen mensen graag laten zien wat we allemaal in huis hebben. Daarom tonen we maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Na deze publicatie kunt u de vondst van de maand 1 maand bekijken in het Erfgoedcentrum Rozet.
Deze maand: mantelspelden uit de 5e - 6e eeuw
Voorafgaand aan de ontwikkeling van de huidige wijk Schuytgraaf heeft tussen 1998 en 2001 grootschalig archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Direct ten zuidoosten van de huidige Buitenplaats is vindplaats 8 vastgesteld. Hier bevindt zich een Romeins crematiegrafveld, waar ook drie vroegmiddeleeuwse complete begravingen zijn aangetroffen. Deze behoorden aan twee mannen en één vrouw toe. De vrouw is op 27 – 33 jarige leeftijd overleden en op haar rug begraven met het hoofd naar het noorden. Links van het voeteneind is een diergraf van haar (?) oude hondje gevonden. De vrouw was als enige in een kist van een uitgeholde boomstam begraven. Het graf valt op door de bijzonder rijke giften bestaande uit aardewerk, natuursteen, glas, metaal en been. Het meest opvallend is de hoeveelheid sieraden die erin is aangetroffen. De dame zal een aanzienlijke rol hebben gespeeld in de toenmalige samenleving. De vondsten dateren het graf in de periode tussen 485 en 570 na Chr. Ditmaal worden twee mantelspelden besproken.
Springende paarden
De twee vrij identieke bronzen fibulae verbeelden paarden. Dergelijke mantelspeleden uit deze periode zijn bekend uit meerdere vrouwengraven in Zwitserland en Duitsland. Ze werden wel op beide schouders gedragen. Ook deze paarden zullen als paar gedragen zijn. De twee dieren springen naar links en ze zijn uit dezelfde mal afkomstig. Van beide dieren zijn de achterbenen en de staart afgebroken. Het ene paard is iets netter afgewerkt dan het andere, waardoor de manen wat meer tot uitdrukking komen. Eén van de paardjes heeft op de overgang naar de hals een rond gaatje, mogelijk is het een reparatie. Aan de achterkant is in meer of mindere mate de naald en de voet, waarmee ze werden opgespeld, aanwezig. Oorspronkelijk zullen ze glimmend zijn geweest, maar dat is er na zo’n 1500 jaar in de bodem vanaf gegaan.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het archeologiedepot, het werk van de medewerkers of over een voorwerp dat u heeft gevonden? Neem dan contact op met archeoloog en depotbeheerder van de gemeente Arnhem, Leo Smole, via telefoonnummer 026-3773650 of via e-mailadres leo.smole@arnhem.nl. Ook vindt u meer informatie op de pagina archeologiedepot Arnhem. U vindt het Archeologisch Depot in het gebouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 in Arnhem.