Wijkprogramma Spijkerkwartier 2023

Het Spijkerkwartier is een dynamische wijk met prachtige monumentale panden, winkels en horeca. De binnentuinen, die onderhouden worden door bewoners, geven de wijk een onverwachte schoonheid en rust. De wijk kenmerkt zich ook door een hoog aantal panden waar kamers worden verhuurd.

Samen met bewoners en ondernemers uit het Spijkerkwartier richt Team Leefomgeving zich in 2023 onder andere op de volgende acties.

Sociale verbinding en het met elkaar redden

  • Onderlinge betrokkenheid is belangrijk voor een leefbare buurt. Elkaar kennen in de buurt en bereid zijn je buurtgenoten te helpen hoort daarbij. Spijkerkwartier wil een wijk zijn waarin iedereen mee kan doen. Nieuwe ideeën zijn belangrijk om verbindingen tussen bewoners te leggen. Om daarmee de wijk te versterken. 
  • Vergroten van de plek waar burgers hun mening mogen geven en ook mogen beslissen. Versterken van bestaande bewonersgroepen. En zoeken naar mogelijkheden om veel grotere groepen bewoners actief te betrekken bij de wijk. Met meer aandacht voor het vieren van de successen. 
  • Aan de hand van culturele activiteiten de wijk aanmoedigen. 

Groen en klimaat

  • Het Spijkerkwartier heeft enorme hitte door veel stenen, wateroverlast en fijnstofconcentraties. We pakken deze problemen aan met het opnieuw inrichten van de straten. Door minder verharding, méér groen en andere mogelijkheden voor de auto. Bewonersgroepen Werkgroep Openbare Ruimte, Werkgroep Verkeer, de Groengroep en het BuurtGroenBedrijf houden zich hier actief mee bezig. Tegelijk wordt onder leiding van de bewonersgroep Spijkerenergie gewerkt aan de energietransitie. Dit is de verandering waarbij we steeds beter rekening houden met het milieu. Dit betekent ingewikkeld maatwerk in een 19e-eeuwse wijk met oude, monumentale panden in persoonlijk bezit. Bewonersgroep Circulair Spijkerkwartier raapt regelmatig zwerfafval. En werkt tegelijk aan oplossingen, zoals hergebruik, reparatie en kringloop.
  • Geven van gezamenlijke voorlichting door bewonersgroepen en gemeente over energietransitie, vergroening en aanpassing aan het klimaat. Met als doel dat bewoners zelf meer maatregelen nemen.
  • Ruimte voor groen en het uitvoeren van gezamenlijke vergroeningsprojecten. 
  • Verhogen van de kwaliteit van de openbare ruimte in de wijk. Onder andere door het verminderen van weesfietsen en –scooters en het aanpakken van graffiti en zwerfafval.

Veiligheid/leefbaarheid

  • Leefbaarheid is een belangrijk thema. Op sommige plekken is er een gevoel van onveiligheid (onder andere Spoorhoek). Bewoners vragen aandacht voor verkeersveiligheid, overlast door kamerbewoning, criminaliteit en drugshandel. Het project Schoon Heel Veilig is hiermee aan de slag. Met gerichte acties willen we afrekenen met de verloedering, overlast en criminaliteit in de wijk. Het doel is om ondernemen en wonen in het gebied prettiger en aantrekkelijker te maken. De werkgroepen Verkamering, Vergunning & Handhaving en Spoorhoek zijn belangrijke partners hierin. Door de wijkveiligheidsoverleggen kunnen signalen uit de wijk sneller en beter worden opgepakt. Een ander aandachtspunt rond leefbaarheid is de grote hoeveelheid kamerverhuur. Handhaving van het beleid van het Facetplan Woningsplitsing en Verkamering is noodzakelijk om de groei van kamerverhuur tegen te gaan en overlast te verminderen.
  • Panden die vrij komen beschikbaar maken voor gezinnen en ouderen en niet voor kamerverhuur. Inzet van handhavingsacties en bewoners vooraf in vergunningsprocessen betrekken. 
  • Verminderen van de overlast- en veiligheidsproblemen. Doorgaan met de aanpak ‘Schoon Heel Veilig’.

Wijkeconomie

  • Spijkerkwartier kent veel ondernemers. Een groot deel is georganiseerd in de VOS: Verenigde Ondernemers Spijkerkwartier. Aanvullend op de standaard markteconomie bestaat in het Spijkerkwartier de Blauwe Wijkeconomie. De Blauwe Wijkeconomie verbindt bewoners en verkleint de afstand tot de arbeidsmarkt. En brengt ideeën voor een duurzame en leefbare wijk tot uitvoering. Team Leefomgeving ondersteunt de ideeën. Het Spijkerkwartier is met dit soort ideeën in het gebied tussen markteconomie en overheid vernieuwend voor heel Arnhem. 
  • Wijkbewoners ondersteunen in het zoeken van werk. Aanmoedigen van samenwerking tussen het BuurtbaanBureau, de gemeentelijke afdeling Werk en Inkomen en het Sociaal Wijkteam. 
  • Versterken van de economisch-toeristische verbinding tussen Binnenstad, Modekwartier en Spijkerkwartier. Ondersteuning van het door de ondernemers opgestelde plan daarvoor. 

Het complete wijkprogramma kunt u opvragen via csa@leefomgevingarnhem.nl