Wijkprogramma Het Arnhemse Broek 2023

Het Arnhemse Broek is een gemengde woonwijk met bewoners die een verschillende achtergrond hebben. Veel bewoners huren van verenigingen. Een groot deel van de corporatiewoningen zijn de afgelopen jaren opgeknapt. En er komen nieuwe woningen in het Gashouderkwartier. Op het vroegere industriegebied langs de Rijn worden ook woningen gebouwd.

Gezondheid

  • Alle activiteiten die door het team Leefomgeving CSA (Centrum, Spijkerkwartier en Arnhemse Broek) ondersteund worden, hebben extra aandacht voor het thema gezondheid. Met de start van het programma GO krijgt het verminderen van (ernstig) overgewicht bij kinderen een extra aanmoediging.
  • De organisaties die sport aanbieden in Het Broek (het sportbedrijf, jongerenwerk Rijnstad en de basisscholen) stemmen het sportaanbod op elkaar af. Zodat de kinderen in de wijk zeker 5 uur per week kunnen sporten.

Ontmoeten

  • De verbouwing van het wijk/ buurtcentrum De Symfonie is voor een groot deel afgerond in 2022. Voor 2023 is het doel om de ontmoetingsplek opnieuw in te richten. En om samen met bewoners te kijken hoe die ruimte verbeterd kan worden als ontmoetingsplek. Er wordt een onderzoek gedaan onder bewoners van de wijk naar welke functies zij voor de ontmoetingsruimte willen.

Openbare ruimte

  • In 2022 is woningcorporatie Vivare begonnen de huurwoningen in het Statenkwartier op te knappen. Ook in 2023 gaan zij hiermee door. Dit biedt kansen om samen met Vivare en de bewoners ook de openbare ruimte te verbeteren.
  • Uitbreiding van het project Rijn IJssel aan de Thorbeckestraat met ontwikkelaar en bewoners van het Statenkwartier en het Spijkerkwartier.

Meedoen

  • De vraag naar plekken om in de wijk te ontmoeten komt vanuit inwoners en organisaties. De ontmoeting kan zowel georganiseerd als ongeorganiseerd zijn. De locaties flexibel of vast, bijvoorbeeld een buurthuis/huiskamer of in de buitenruimte.
  • Beschermen en verbinden van bestaande ideeën voor ontmoeten zoals, De Kansen, De Symfonie, De Blokhut, de Blauwe Tomaat en het Toon Hermanshuis.
  • Zorgen voor een nauwere samenwerking van organisaties in de wijk/ buurt, zoals bijvoorbeeld stichting Broek Omhoog.
  • Wij zorgen voor verdere samenwerking tussen de gemeentelijke afdeling Werk en Inkomen en het sociaal wijkteam en gezamenlijke afspraakruimtes in eigen wijk.

Kansengelijkheid

We zien dat er vanuit projecten veel inzet gaat naar de krachtwijken en kwetsbare doelgroepen. Deze inzet helpt en tegelijker zien wij na afloop dat de oude situatie zo blijft. Dit willen we voorkomen door:

  • Versterken van de samenwerking tussen professionals.
  • Voordat we met een project starten toetsen wij of het doel/ resultaat duurzaam is.
  • Samen met basisscholen blijven wij verder werken aan het programma om kinderen gelijke kansen te bieden. Zoals bijvoorbeeld de doorgaande leerlijn Hugo de Grootschool/Paulusschool.
  • Het Fort voor het derde jaar op rij te steunen/ betalen.
  • In 2023 wordt de Arnhem-Oost aanpak duidelijker, waarin ook Het Arnhemse Broek behoort. Er wordt gekeken welke kansen/ ontwikkelingen een plek kunnen krijgen binnen de Arnhem Oost aanpak.

Veiligheid

Na 3,5 jaar zien we dat een aanpak om overlast te voorkomen werkt. In CSA  zien we overlast van bezoekers en andere doelgroepen. Door korte lijnen te creëren met een netwerk van professionals en ervaringsdeskundigen kan veel leed en ellende worden voorkomen. In CSA zien we een toename van psychisch kwetsbare mensen en dak- en thuislozen (volwassenen en jongeren).

  • Uitvoering en evaluatie van project Wonen zonder stigma.
  • Samen met bewoners, wijkprofessionals en instanties blijven we ons inzetten voor het verminderen van buurt- en jeugdoverlast, zoals bijvoorbeeld het inzetten van straatcoaches en de wijkveiligheidsoverleggen. Ook is er een keer in de 6 weken een overlast- en zorgoverleg, waarbij overlastadressen samen met professionals worden besproken.
  • Verkeersoverlast en parkeren in de wijk pakken we aan. In het jaar 2023 willen we de verkeersveiligheid bij de Johan de Wittlaan (het oversteken) verbeteren. Ook wordt er door de gemeente Arnhem gekeken welke veranderingen er op het gebied van parkeren mogelijk en wenselijk zijn in Het Broek. 

Wonen

  • Veel ouderen moeten de wijk verlaten omdat de woning niet meer voldoet aan de behoefte. Zij worden hierdoor gedwongen de wijk te verlaten, terwijl juist hun netwerk kan helpen bij het langer zelfstandig thuis wonen. Het voorkomt ook eenzaamheid als mensen in hun vertrouwde netwerk kunnen blijven wonen. Daarnaast is het belangrijk de diversiteit in de wijk te behouden en daar horen ouderen ook bij. 
  • Meesturen en meedenken bij ontwikkeling van woningen.

Meer informatie

Dit zijn een paar punten uit het wijkprogramma van Arnhemse Broek. Heeft u ook een idee voor uw straat, buurt of wijk? Neem dan contact op met Team Leefomgeving via csa@leefomgevingarnhem.nl.