Subsidie antiracisme
Om Arnhemmers meer bewust te maken van racisme is deze subsidieregeling ingesteld. Heeft u een idee of plan voor activiteiten rondom het tegengaan van racisme, het vergroten van kennis daarover of het aangaan van een gesprek? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie.
Wie kan een aanvraag doen?
Inwoners en organisaties zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag doen voor activiteiten die zij organiseren voor Arnhemse inwoners.
Wanneer kunt u subsidie aanvragen?
U kunt weer vanaf 1 januari 2025 subsidie voor antiracisme activiteiten aanvragen. Het subsidieplafond voor 2024 is bereikt.
Waar moet uw activiteit aan voldoen?
De activiteiten moeten:
- georganiseerd worden door een aanvrager die affiniteit (kennis of ervaring) heeft met het onderwerp of samenwerkt met een aanvrager die affiniteit heeft met het onderwerp.
- toegankelijk zijn voor alle Arnhemmers (zij moeten de communicatie over de activiteit kunnen begrijpen en de locatie van de activiteit moet toegankelijk zijn).
- aansluiten bij de kennis die de bezoekers of deelnemers over het onderwerp hebben.
We ontvangen uw aanvraag minstens 4 weken voordat de activiteiten plaatsvinden.
In het uitklapmenu hieronder kunt u lezen wat wij bedoelen met een aantal verschillende termen.
- Affiniteit: kennis en/of (persoonlijke) ervaringskennis over antiracisme en de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden (afhankelijk waarop de activiteit zich richt).
- Racisme: een reeks aan (bewuste of onbewuste) gedragingen, uitingen en ideeën van mensen en instituties waaruit superioriteit tot uitdrukking komt ten aanzien van andere mensen op basis van onder meer huidskleur, cultuur, afkomst en religie.
Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
De maximale subsidie die u per project kunt krijgen is € 25.000. De subsidiepot voor 2024 is leeg, dus u kunt nu geen subsidie meer krijgen. Vanaf 1 januari 2025 kunt u weer subsidie aanvragen.
Uw aanvraag
U vult als inwoner via DigiD het aanvraagformulier in, als rechtspersoon via e-herkenning of via handmatige invulling. We vragen enkele gegevens van u als contactpersoon, daarna kunt u een aantal documenten uploaden:
- Een projectplan waarin u beschrijft wat uw affiniteit met het onderwerp is, welke activiteiten u gaat uitvoeren en wat daarbij uw doel en het resultaat is.
- Een begroting met daarop de kosten van de activiteiten en het dekkingsplan (de inkomsten die u verwacht).
- Eventueel kunt u nog verdere documentatie meesturen.
U sluit af met een digitale ondertekening en ontvangt automatisch een ontvangstbevestiging. Binnen 4 weken hoort u of u subsidie kunt krijgen. We behandelen alle aanvragen in volgorde van binnenkomst.
Evaluatie en verantwoording
Na de activiteit krijgt u een formulier van ons. Daarin moet u invullen of uw activiteit het doel heeft bereikt en wat het effect van de activiteit is. Als wij aan u meer dan € 10.000 hebben toegekend vragen wij van u na afloop van de activiteiten ook een verantwoording.
Geldende regelgeving
Lees de gehele tekst van de subsidieregeling. Daarnaast geldt de Algemene subsidieverordening Arnhem 2016.
Subsidie van de Rijksoverheid
Gaat u activiteiten en initiatieven organiseren om:
- de afschaffing van de slavernij te herdenken en vieren?
- kennis en bewustwording over te brengen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden?
Dan kunt u misschien (ook) subsidie van de Rijksoverheid krijgen. Bekijk de voorwaarden en de aanvraag.
Heeft u nog vragen?
Heeft u specifieke vragen over het aanvragen van deze subsidie? Neem dan contact op met Mohammed Bencheikh via mohammed.bencheikh@arnhem.nl.
Heeft u vragen over het indienen van een online subsidieaanvraag, dan verwijzen we u naar het Informatiepunt Digitale Overheid in Rozet.