Schaapsdrift en omgeving

Arnhem groeit en daarom zijn er meer huizen nodig. Er zijn weinig plekken voor nieuwbouw. En we willen bouwen rondom OV-knooppunten, want de stad moet bereikbaar blijven. Schaapsdrift wordt een groene en levendige stadsbuurt waar oud en nieuw verweven zijn. We maken een plan voor nieuwe woningen, waarbij we de wijk ook vergroenen, de stationsomgeving verbeteren en kijken naar verkeer en parkeren.

Arnhem ligt tussen de Veluwe en de Betuwe, waardoor niet zomaar overal gebouwd mag worden. De huizen bouwen we, ook daarom, binnen de bestaande stad. Omdat bereikbaarheid erg belangrijk is, onderzoeken we eerst locaties rondom OV-punten, zoals station Presikhaaf. Schaapsdrift en omgeving is een deelproject van Spoorzone Arnhem-Oost.

Schaapsdrift en omgeving (e.o.) ligt ingeklemd tussen de Wichard van Pontlaan, de (oude) Velperweg, De Esperantolaan en het spoor naar Zutphen.
Afbeelding: overzichtskaart van Schaapsdrift en omgeving. Met de kleur rood is het gebied gemarkeerd tussen de Wichard van Pontlaan, de (oude) Velperweg, de Esperantolaan en het spoor naar Zutphen. Het is nu een gemengd gebied met woningen, winkels voor grote detailhandel, bedrijven en particuliere opslag. 

Gebiedsvisie vastgesteld

Op 11 april 2024 heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie Schaapsdrift en omgeving vastgesteld. De gebiedsvisie is een algemeen plan waarin bijvoorbeeld staat hoe de wijk in de toekomst wordt, wat voor woningen er komen te staan en hoe we omgaan met werkgelegenheid en het groen in het gebied. Met het vaststellen van de gebiedsvisie is ook een amendement (wijziging) aangenomen. Het amendement benoemt een aantal kaders waarmee rekening moet worden gehouden bij de verdere uitwerking van de gebiedsvisie. Alle stukken vindt u in het raadsdossier Schaapsdrift en omgeving.

Op de overzichtskaart gebiedsvisie Schaapsdrift en omgeving kunt u bijvoorbeeld zien waar en hoe hoog gebouwd wordt, hoe de wegindeling voor auto's, fiets en voetganger is en waar vergroend wordt. 

Hoe zijn we gekomen tot de gebiedsvisie?

De gebiedsvisie Schaapsdrift en omgeving is het resultaat van verschillende stappen:

Uitgangspunten en kaders

  • De gemeenteraad heeft verschillende keren vergaderd over Schaapsdrift en omgeving.
  • De opgaven en doelen stonden voor een deel al in de Startnotitie Ruimtelijke ontwikkeling van januari 2023.
  • Op 31 mei 2022 gaf de gemeenteraad extra kaders mee voor het plan voor de wijk. Bijvoorbeeld voor het laten staan van huizen en gebouwen, onderzoek naar bouw op de locatie van Innoforte en Vivare, het verhaal van de bewoners en een goede mix van wonen en werken in de wijk.

Gesprekken met bewoners

Tijdens meerdere informatiebijeenkomsten zijn we in gesprek gegaan met de bewoners over verschillende thema’s en is er samen gewerkt aan meerdere plannen. Buurtvereniging Schaapsdrift heeft het Verhaal van Schaapsdrift en omgeving gemaakt. Wij zijn heel blij met dit verhaal, omdat het veel uitgangspunten geeft voor de gebiedsvisie. Op veel punten zijn de gemeente en de bewoners het ook met elkaar eens. Bijvoorbeeld over de vergroening van de wijk, de verschillende doelgroepen die in de nieuwe woningen moeten komen en de auto’s die liever niet over de bestaande straten moeten rijden. Na de laatste bijeenkomsten in november 2024 is het stedenbouwkundig plan afgemaakt. 

Nieuw omgevingsplan en mogelijkheden inzien

Op dinsdag 3 december 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders (BenW) besloten het nieuwe omgevingsplan voor Schaapsdrift en omgeving openbaar te maken. Dit plan heet officieel het 'ontwerpwijzigingsbesluit TAM-omgevingsplan Schaapsdrift e.o.'. In het omgevingsplan wordt beschreven hoe de ruimte in de wijk wordt gebruikt, zoals woningen, bedrijven, groen en parkeren. Het is gebaseerd op de gebiedsvisie Schaapsdrift. De plannen bestaan uit:

  • Stedenbouwkundig plan: de inrichting van de wijk, met aandacht voor vergroening en het toevoegen van woningen.
  • Omgevingskwaliteitsplan: richtlijnen voor de kwaliteit van gebouwen en de omgeving.
  • Wijziging van het omgevingsplan: de formele wijziging van het huidige plan.

Plannen bekijken

Vanaf 6 december 2024 kunt u het 'ontwerpwijzigingsbesluit TAM-omgevingsplan Schaapsdrift e.o.' bekijken. Dat kan op 2 manieren:

1. U kunt persoonlijk langskomen bij de receptie van het Stadskantoor van de gemeente Arnhem, Eusebiusbuitensingel 53. 
2. U kunt het het plan bekijken via de website Ruimtelijke plannen:

  • U krijgt een venster te zien met een bericht.
  • Als u op het kruisje klikt, gaat u naar de website Ruimtelijke plannen.
  • Als u op 'Naar het omgevingsloket' klikt, gaat u naar de website van het Omgevingsloket.

Zienswijze indienen

U kunt reageren op het ontwerpwijzigingsbesluit. Dit noemen we 'zienswijze indienen'. U kunt een zienwsijze indienen van 6 december 2024 tot 17 januari 2025.

Dit kan op de volgende manieren:

  • Stuur een reactie naar schaapsdrift@arnhem.nl.
  • Reageer mondeling en maak een afspraak via telefoonnummer 026-3775666.
  • Stuur een schriftelijke reactie naar:

Gemeente Arnhem
T.a.v. Saskia Maessen
Postbus 9029
6800 EL Arnhem

Inloopavond 9 januari 2025

Heeft u vragen over het nieuwe omgevingsplan of wilt u meer weten over de mogelijkheden om het plan te bekijken? Kom dan naar de inloopavond op donderdag 9 januari 2025. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden en kunnen de plannen uitleggen.

Locatie: HAN, Ruitenberglaan 26, Arnhem
Tijd: 19.00 en 20.30 uur

Planning

  • Na de periode van inzage (zienswijze indienen) worden alle reacties verzameld, beoordeeld en verwerkt.
  • De verwachting is dat het omgevingsplan eind mei 2025 definitief vastgesteld wordt door de gemeenteraad.
  • Dit besluit wordt gepubliceerd in het gemeenteblad. Het omgevingsplan gaat 4 weken na publicatie formeel in.
  • Daarna worden de plannen in de wijk uitgevoerd door de gemeente, partners en bedrijven.

Sociaal plan voor huurders en ondernemers die moeten verhuizen

Op 3 december 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders een sociaal plan vastgesteld: ‘Verwerving en huur beëindiging project Schaapsdrift, een sociaal plan van de gemeente Arnhem’. Dit plan biedt ondersteuning aan huurders van panden die door de gemeente worden verworven en die niet kunnen blijven huren en ondernemers die gedwongen worden tot verplaatsing. De huurders en ondernemers die hiermee te maken krijgen worden door de gemeente persoonlijk benaderd. Het sociaal plan maakt geen onderdeel uit van het ontwerpwijzigingsbesluit. Het is daarom niet mogelijk om tegen dit plan een bezwaar of zienswijze in te dienen.

Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)

De Wvg geldt voor een deel van Schaapsdrift en omgeving. Nadat deze een aantal keren gewijzigd is, is deze nu definitief. De Wvg betekent dat eigenaren die er hun pand willen verkopen, dit eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Toepassing van de Wvg is nodig om controle te houden op de ontwikkeling van het gebied om speculaties te vermijden. Bekijk het Wvg-gebied Schaapsdrift en omgeving.

Vragen of een persoonlijk gesprek

Wilt u graag persoonlijk in gesprek? Maak dan een afspraak via telefoonnummer 026-3775666 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur) of stuur een e-mail naar schaapsdrift@arnhem.nl

Onderwerp Wanneer
Inloopspreekuur (geen afspraak nodig) woensdag en vrijdag van 9.30-10.30 uur
Inloopspreekuur (op afspraak) woensdag en vrijdag van 10.30-12.00 uur

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op via e-mailadres schaapsdrift@arnhem.nl. Of meld u aan voor de nieuwsbrief Schaapsdrift