Burgerberaad overhandigt adviezen aan de raad

In oktober 2023 heeft de raad het voorstel ‘Eerste Arnhemse Burgerberaad’ aangenomen. Dit jaar is het eerste burgerberaad in Arnhem georganiseerd en gaat over afval. De hoofdvraag is: Wat kan de gemeente Arnhem doen om de hoeveelheid afval van inwoners, instellingen en bedrijven tot een minimum te beperken?

Het eerste burgerberaad bestond uit 150 gelote inwoners. Aan de hand van een dubbele loting werden deelnemers geselecteerd. De deelnemers verschillen op basis van bijvoorbeeld leeftijd en woonwijk. Ook werd er gekeken naar verschillende denkbeelden en perspectieven van Arnhemmers over het onderwerp. Uiteindelijk namen 139 Arnhemmers deel aan het burgerberaad. De jongste deelnemer was 16 jaar en de oudste 84 jaar. De deelnemers hebben samen nagedacht over hoe de stad minder afval kan produceren en gingen met elkaar in gesprek. Vier keer kwamen ze bijeen, ondersteund door experts en begeleiders. Ze bezochten 7 locaties (afvalstations en textielsorteercentrum). ‘Ik ben eigenlijk wel blij dat het klaar is, want het was een hoop werk. Maar het geeft wel een voldaan gevoel en ik heb het idee dat we echt iets wezenlijks hebben neergezet’, zegt een van de deelnemers.

29 adviezen van het burgerberaad werden aangeboden aan de vice-voorzitter van de gemeenteraad, Nicky Eppich. En aan de wethouder participatie, Bob Roelofs. De adviezen gaan bijvoorbeeld over betere voorlichting, het makkelijker maken van afvalscheiding, het verbeteren van ophaal- en brengmogelijkheden, het stimuleren van hergebruik en reparaties van producten en het tegengaan van ‘afvaltoerisme’ en afvaldumpingen.

Na de zomer kijkt de gemeente of de adviezen (juridisch en praktisch) haalbaar zijn en wat ze kosten. De adviezen die door deze toets komen, worden verwerkt in het nieuwe afvalbeleid van de stad waarover raad gaat besluiten, met als streven de hoeveelheid afval per inwoner tot een minimum te beperken. 

Burgerberaad1