Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Spelen, relaxen en ontmoeten in het Rietgrachtpark

Het Rietgrachtpark is een veelzijdige, groene plek waar mensen van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Het park is een initiatief van Stichting ’t Broek Omhoog. De stichting werkt vanuit de wijk aan allerlei ideeën om de wijk te vergroenen en bewoners te laten meedoen in de samenleving.

Toen er nieuwbouw kwam achter het pand van de stichting, kwam er een prachtig, maar wel saai, stuk openbaar terrein vrij. De stichting klopte daarom met een plan aan bij Team Leefomgeving van gemeente Arnhem. Daarna ging de stichting in gesprek met de buurtbewoners over het realiseren van een veelzijdig park op deze plek. Zowel Team Leefomgeving als de bewoners gingen akkoord met het ontwerp (gemaakt door Stadsgras), onder voorwaarde dat Stichting ’t Broek Omhoog verantwoordelijk is voor het dagelijks onderhoud en beheer van het park.

Samen werken aan een groene, biodiverse en klimaatbestendige leefomgeving

Naast de werkzaamheden die aannemer NTP heeft gedaan, is het park vooral gerealiseerd door de inzet van bewoners, Stichting ’t Broek Omhoog en hulp van Samen aan de Slag Arnhem. Het is een plek waar je rustig kan zitten, elkaar kunt ontmoeten en waar kinderen kunnen buitenspelen. Vooral ook omdat er geen verkeer rijdt.

Door samen aan het groen te werken, zijn er nieuwe contacten ontstaan, is er meer verbinding tussen wijkbewoners waardoor de leefbaarheid van de stad beter wordt. Ook dragen de gezamenlijke activiteiten bij aan een mooie, gezonde en meer biodiverse en klimaatbestendige leefomgeving.

Fruitbomen en verse kruiden

Van een eentonig grasveld, waar weinig gebruik van werd gemaakt, naar een gevarieerde ontmoetingsruimte met fruitbomen, notenbomen, kruiden, een kas, een jeu de boulesbaan, beelden en een beek. Het park is mooi, gezellig en biedt plek voor allerlei activiteiten. Maar is ook heel goed voor het klimaat. De hoogteverschillen, schaduw, bomen en struiken zorgen voor een fijn klimaat voor mens en dier. De bloeiende planten zijn een bron van leven voor bijvoorbeeld vogels en insecten. De bomen zorgen ook voor vermindering van hittestress. In totaal gaat het om 1.000 m2 die nu opnieuw is ingericht en sinds begin juli 2024 een fijne plek is geworden in de wijk.

Tegels hergebruiken

De bomen en kruiden zijn geplant in bloembakken, die zijn gemaakt van tegels uit tuinen in de wijk. Deze tegels zijn opgehaald bij mensen die hun tuin hebben vergroend en worden dus niet vermalen, maar hergebruikt voor de plantenbakken. De aanleg van het park is een prachtig voorbeeld hoe we de stad samen mooier en leefbaarder maken.