Tijdens de bijeenkomst is het stedenbouwkundig ontwerp voor het Laarkwartier gepresenteerd. En zijn de projecten voor het wijkpark en het stationsplein kort besproken. Hieronder vindt u het verslag van de bijeenkomst.
Presentatie stedenbouwkundig plan
In december 2023 is de gebiedsvisie voor Station Arnhem Zuid door de gemeenteraad vastgesteld. Het stedenbouwkundig plan is een uitwerking van deze gebiedsvisie. In het stedenbouwkundig plan kijken we of de ambities uit de gebiedsvisie passen in het gebied. Ook hebben we nagedacht over de beeldkwaliteit (architectuur) en onderdelen, zoals parkeren, waterberging en bouwhoogtes.
Vragen en opmerkingen
Naar aanleiding van de presentatie werden de volgende vragen gesteld en opmerkingen gemaakt:
Woningbouwontwikkeling
- Wat is de impact van de gebouwen op de bestaande woningen in de buurt met betrekking tot de zonnepanelen?
- De gebouwen hebben geen invloed op de bestaande zonnepanelen. Hiermee is rekening gehouden in het plan.
- Hoe hoog worden de gebouwen?
- Het gebouw aan de stationzijde gaat uit 10 bouwlagen bestaan, het pand aan de Metamorfoseallee krijgt 7 bouwlagen en het gebouw aan de kant van Tilburgweg bestaat uit 5 lagen.
- Is er al iets bekend over de doelgroep van het sociale programma?
- De woningen worden verhuurd aan mensen met lagere inkomens. Portaal geeft aan hierbij woningen te willen realiseren voor 1-2 persoonshuishoudens. Bij dit pand is met name gedacht aan senioren en niet specifiek aan een doelgroep met bepaalde problematiek.
- Is het niet verstandig om het programma te mixen?
- Portaal geeft aan huur niet te combineren met koop. Huur blijft in dit geval huur. Dit heeft te maken met de beheersbaarheid en betaalbaarheid van het gebouw.
- Op het fietspad aan de Kroonse Wal is het erg druk en zijn er vaak ongelukken. Neemt de drukte met dit plan verder toe?
- Er wordt ook gekeken naar of en mogelijk hoe het fietsverkeer anders ingericht kan worden.
- Er worden 152 woningen geplaatst, maar er zijn 129 parkeerplaatsen. Waar kunnen de andere auto’s parkeren?
- Het aantal is bepaald aan de hand van de geldende parkeernormen in Arnhem. Daarnaast zal er bij de sociale huurwoningen minder behoefte zijn aan een parkeerplaats. Het parkeren moet op eigen terrein worden opgelost en niet in de bestaande woonwijk.
- Er wordt aangegeven dat bij de huidige woningen in de buurt van het station geparkeerd wordt door mensen die bijvoorbeeld op reis gaan en de auto 14 dagen laten staan. Bewoners zijn bang dat dit meer wordt en zijn benieuwd of er ook gekeken wordt naar de omgeving en niet alleen naar de woningbouwontwikkeling. De nieuwe parkeerplaatsen worden alleen toegankelijk voor de bewoners (en/ of bezoekers van bewoners). Dit trekt dan ook geen extra mensen aan, die parkeerplaatsen bezet houden, waardoor de bewoners op straat zouden moeten parkeren.
- Heeft de gemeente invloed op de ondernemingen die in het gebied kunnen komen?
- De gemeente geeft in het Omgevingsplan alleen aan wat niet wenselijk is in het gebied, zoals een supermarkt waar mensen met een auto naartoe willen komen (om zo verkeer te beperken). De verdere invulling wordt opengelaten en is afhankelijk van de markt en welke ondernemers interesse hebben zich hier te vestigen.
- Een bewoner geeft aan twijfels te hebben bij de 10% extra verkeersbewegingen aan de Tilburgweg. Hoe worden bijvoorbeeld de winkels bevoorraad? Gaat dit ook via de Tilburgweg?
- Er is door Goudappel onderzoek gedaan naar de verkeersbewegingen, daarnaast worden het geen ondernemingen die dagelijks door een grote vrachtwagen bevoorraad hoeven te worden (bijv. een fietsenmaker).
- Hoe rijdt het het bouwverkeer als de woningen ontwikkeld worden?
- Dit is nog onbekend en wordt op een later moment met de ontwikkelaar afgestemd.
- Worden elektrische laadpalen meegenomen in het plan?
- Ja, hier is al rekening mee gehouden in het plan.
- In de presentatie zijn de locaties van bestaande AED’s weergegeven. De AED die aanwezig is op het station van Arnhem-Zuid ontbreekt. De suggestie wordt gedaan de nieuwe AED te verplaatsen, zodat deze tussen de 3 woningen komt te hangen. De locatie van de AED op het station zal worden opgenomen in de stukken. De suggestie is goed en wordt meegenomen.
Wijkpark
Samen met de werkgroep Wijkpark zijn er 2 ontwerpen voor het wijkpark uitgewerkt. Het uiteindelijke ontwerp is een combinatie van beide ontwerpen, waarbij het zuidelijke deel als eerste wordt uitgevoerd. De planning is om daar dit najaar mee te starten. Het noordelijke deel van het wijkpark wordt aangepakt als de plannen voor de woningbouw concreet zijn. Dan kunnen de plannen namelijk op elkaar aangepast worden.
De C2000 mast is inmiddels geplaatst en op verzoek van de gemeente is de voet van de mast groen geschilderd. Ook is er groen geplant om de mast heen zodat deze vanaf ooghoogte minder opvalt.
- Een bewoner is benieuwd of het honden losloopgebied bij het programma hoort?
- Er wordt bekeken hoe het losloopgebied bij het park betrokken kan worden.
- Is er ook gedacht voor verlichting in het park?
- In Arnhem hebben we het beleid dat parken niet verlicht worden.
- Waarom heeft het fietspad langs het spoor in de richting van Elst op dit moment geen verlichting?
- Het is geen fietspad maar wandelpad. De reden om het wandelpad niet te verlichten is om het fietsverkeer te ontmoedigen. Zo zullen de fietsers om het park heen moeten fietsen.
- Worden er ook hekjes geplaatst aan het begin/ einde van het park vanwege fietsers?
- Er wordt op dit moment bekeken of er iets geplaatst kan worden, zodat het park geen cross-route is voor de fiets. Wat en waar er iets geplaatst wordt, wordt nog bepaald. Wel hebben we zo min mogelijk paaltjes in de openbare ruimte.
- Verdwijnt het voetbalveld in de nieuwe inrichting van het wijkpark?
- Nee, het voetbalveld staat er nog op. Er zijn nu 4 bomen ingetekend die als doeltjes kunnen dienen.
Stationsplein
- Is er een veiligheidsplan rondom het station? Op dit moment wordt het station door de bewoners als heel onveilig ervaren, waardoor mensen er niet willen wonen. Daarnaast voelen de bewoners zich niet gehoord als ze de problemen doorgeven.
- De problematiek rondom het station is bij de gemeente bekend. Het team Leefomgeving neemt deel aan een overleg met onder andere de wijkagent. Het heeft de aandacht. Dit is ook 1 van de redenen waarom het stationsplein wordt aangepakt.
- Is er al een planning voor de werkgroep van het stationsplein?
- Het opstarten van het project heeft even geduurd door het ontbreken van een projectmanager. Inmiddels is er een nieuwe projectmanager gestart en ontvangt de werkgroep dit jaar een uitnodiging. Bij de volgende bewonersbijeenkomst wordt er ook meer verteld over het project.
Planning
De komende tijd rekenen we het plan door om te kijken of alle ambities ook waargemaakt kunnen worden. Als dit bekend is, maken we het Omgevingsplan af. De planning is dat dit begin 2025 ter inzage wordt gelegd voor zienswijzen. Dan wordt er ook een inloopbijeenkomst georganiseerd om de bewoners hier over te informeren.
Onderwerpen volgende bijeenkomst
- Invloed van de verkeersdrukte op de Brabantweg.
- Verdere toelichting op het parkeerbeleid.
- Het omgevingsplan.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via e-mailadres stationzuid@arnhem.nl.