Zelf hulp of opvang bieden voor Oekraïense vluchtelingen

Op deze pagina vindt u meer informatie over het zelf hulp of opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Bijvoorbeeld hoe u Oekraïense vluchtelingen kunt opnemen in huis. Deze pagina wordt steeds aangevuld met actuele informatie.

Rijksoverheid heeft een handreiking beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. In deze handreiking leest u informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar u op moet letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking vindt u op de website van Rijksoverheid

U kunt ook Whatsappen met RefugeeHelp, een initiatief van het Rode Kruis, op 06-48158053.

Alternatieve opvang van Oekraïense vluchtelingen binnen een gastgezin 

Het is mogelijk dat het verblijf van Oekraïense vluchtelingen om verschillende redenen in uw gastgezin niet (meer) past. Als dit bij u zo is, kan RefugeeHomeNL uw gast(en) helpen bij herplaatsing in een nieuw gastgezin. Oekraïense vluchtelingen kunnen zich aanmelden voor een (nieuw) gastgezin via de website van RefugeeHomeNL.   

Ik wil graag helpen, hoe kan ik dat doen?

Wat fijn dat u wilt helpen. Dat kan op verschillende manieren. Kijk op de website van Vluchtelingenwerk Nederland wat er mogelijk is. Het gaat in eerste instantie om het doneren spullen of geld, tot aan het bieden van onderdak of het doen van vrijwilligerswerk.

Ik heb woonruimte beschikbaar. Hoe kan ik een Oekraïense vluchteling opnemen in mijn huis?

Heeft u een logeerplek? Of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger om de matches tussen gastgezinnen en vluchtelingen te maken? Kijk dan op: Ik wil een Oekraïense vluchteling in huis nemen.

Hoe lang mag ik Oekraïense vluchtelingen opnemen in mijn huis?

Gezien de ernstige situatie in Oekraïne, zijn hier geen strikte termijnen aan verbonden. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met, maar ook zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. De vluchtelingen kunnen hier verblijven voor een periode van 90 dagen, met de mogelijkheid tot eenvoudige verlenging met 90 dagen. Het is voor hen dan ook niet nodig om een asielverzoek in te dienen om rechtmatig in Nederland te mogen verblijven.

Bovendien is afgesproken dat inwoners van Oekraïne die de maximale termijnen overschrijden, hier in verband met de huidige situatie geen problemen van zullen ondervinden.

Heeft het gevolgen voor mijn uitkering als ik vluchtelingen uit Oekraïne opvang?

Nee. Ook de zogenaamde kostendelersnorm wordt niet opgelegd wanneer een bijstandsgerechtigde een vluchteling uit Oekraïne in huis neemt. Ook op andere facetten van de uitkering heeft het geen invloed.

Ik heb familie of vrienden in Oekraïne, mogen wij hen opvangen?

Ja, dat mag. 

Moeten de Oekraïense vluchtelingen die ik heb opgevangen zich inschrijven bij de gemeente?

Of zij ingeschreven kunnen worden, hangt af van hun situatie.

Welke situatie is van toepassing? 

De vluchteling(en) die bij u verblijven hebben de Oekraïense nationaliteit en beschikken over een identiteitsbewijs

Dan kunnen zij bij de gemeente worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Na inschrijving ontvangen zij een burgerservicenummer (BSN). Met een BSN kunnen zij zaken gaan regelen in Nederland. Bijvoorbeeld werken of scholing volgen. 

U kunt hiervoor een afspraak maken
  • Heeft de vluchteling kinderen jonger dan 21 jaar? Zijn zij mee gekomen naar Nederland? Maak dan telefonisch een afspraak. Wij hebben dan namelijk eerst nadere informatie  nodig, bijvoorbeeld om de juiste tolk te kunnen regelen. U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 0800-1809. Dat kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. 
  • Heeft de vluchteling geen kinderen of zijn zij niet mee gekomen naar Nederland? Dan kunt u een afspraak maken via onderstaande button. Selecteer 'alle producten' en kies dan voor de optie 'eerste inschrijving Oekraïners'.

Afspraak maken

Meenemen naar de afspraak
  • Identiteitsbewijs (bijv. een paspoort, een identiteitskaart of een verklaring van de Oekraïense ambassade), en
  • Een verklaring van de eigenaar of hoofdbewoner (pdf, 72kB), met kopie van een geldig legitimatiebewijs van de eigenaar of hoofdbewoner.

De vluchteling(en) die bij u verblijven hebben een andere nationaliteit dan de Oekraïense en beschikken over een identiteitsbewijs

Dan kunnen zij bij de gemeente ingeschreven worden in de Basisregistratie Personen (BRP). Na inschrijving ontvangen zij een burgerservicenummer (BSN). Met een BSN kunnen zij zaken gaan regelen in Nederland. Bijvoorbeeld werken of scholing volgen. 

U kunt hiervoor een afspraak maken via onderstaande button. Selecteer 'alle producten' en kies dan voor de optie 'eerste inschrijving in NL, niet EU burger/immigration non-EU citizen'.

Afspraak maken

Meenemen naar de afspraak

  • Identiteitsbewijs (bijv. een paspoort of een identiteitskaart), en
  • Een bewijs dat de betreffende persoon op 23 februari 2022 in het bezit was van een geldige Oekraïense verblijfsvergunning, en
  • Een verklaring van de eigenaar of hoofdbewoner (pdf, 72kB), met kopie van een geldig legitimatiebewijs van de eigenaar of hoofdbewoner.

De vluchteling(en) die bij u verblijven zijn meerderjarig maar beschikken niet over een identiteitsbewijs

Dan kunnen wij hen nog niet inschrijven. De Rijksoverheid werkt hiervoor nog een procedure uit. Zodra daarover meer bekend wordt, volgt hierover meer informatie. 

Op de hoogte blijven?

Bent u een gastgezin en wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? 
Stuur dan uw e-mailadres naar oekraine@arnhem.nl voor de mailing, zodat we u snel van informatie kunnen voorzien.