Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Op deze pagina vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen. Bijvoorbeeld hoe zij zich kunnen inschrijven in onze gemeente. Of waar Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen met vragen. Deze pagina wordt steeds aangevuld met actuele informatie.

Registratie en inschrijving

Verblijfplek in Arnhem

Momenteel is de gemeentelijke opvang in Arnhem vol. Mogelijk kunt u bij een gastgezin verblijven. Als vluchteling kunt u zich aanmelden voor verblijf bij een gastgezin via RefugeeHome.

Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente Arnhem?

Of u ingeschreven kunt worden bij de gemeente is afhankelijk van uw situatie. 

Welke situatie is op u van toepassing?

 

U woont in Arnhem en u heeft de Oekraïense nationaliteit

En beschikt u over een identiteitsbewijs? Dan kunt u bij ons worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Na inschrijving ontvangt u een burgerservicenummer (BSN). Met een BSN kunt u zaken gaan regelen in Nederland. Bijvoorbeeld werken of scholing volgen. 

U kunt een afspraak maken via onderstaande button. Selecteer 'alle producten' en kies dan voor de optie 'eerste inschrijving Oekraïners'. 

Afspraak maken

Meenemen naar de afspraak
  • Identiteitsbewijs (bijv. een paspoort, een identiteitskaart of een verklaring van de Oekraïense ambassade), en  
  • Een verklaring van de eigenaar of hoofdbewoner (pdf, 72kB), met kopie van een geldig legitimatiebewijs van de eigenaar of hoofdbewoner.
U woont in Arnhem en u heeft een andere nationaliteit dan de Oekraïnse

En beschikt u over een identiteitsbewijs? Dan kunt u bij ons ingeschreven worden in de Basisregistratie Personen (BRP). Na inschrijving ontvangt u een burgerservicenummer (BSN). Met een BSN kunt u zaken gaan regelen in Nederland. Bijvoorbeeld werken of scholing volgen. 

U kunt hiervoor een afspraak maken via onderstaande button. Selecteer 'alle producten' en kies dan voor de optie 'eerste inschrijving in NL, niet EU burger/immigration non-EU citizen'.

Afspraak maken

Meenemen naar de afspraak
  • Identiteitsbewijs (bijv. een paspoort of een identiteitskaart), en
  • Een bewijs dat u op 23 februari 2022 in het bezit was van een geldige Oekraïense verblijfsvergunning, en
  • Een verklaring van de eigenaar of hoofdbewoner (pdf, 72kB), met kopie van een geldig legitimatiebewijs van de eigenaar of hoofdbewoner.
U bent meerderjarig maar beschikt niet over een identiteitsbewijs

Dan kunnen wij u nog niet inschrijven. De Rijksoverheid werkt hiervoor nog een procedure uit. Zodra daarover meer bekend wordt, volgt hierover meer informatie. 

Mogen Oekraïners hier werken? 

U mag hier werken of studeren. Daarvoor heeft u wel een burgerservicenummer (BSN) nodig. Het BSN krijgt u als u in de Basisregistratie Personen (BRP) bent ingeschreven. Kijk voor meer informatie onder de vraag 'Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente Arnhem?'. 

Hoe lang mogen Oekraïense vluchtelingen rechtmatig verblijven in Nederland? 

Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met, maar ook zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. U kunt hier verblijven voor een periode van 90 dagen, met de mogelijkheid tot eenvoudige verlenging met 90 dagen. Het is voor u dan ook niet nodig om een asielverzoek in te dienen om rechtmatig in Nederland te mogen verblijven. Bovendien is afgesproken dat inwoners van Oekraïne die de maximale termijnen overschrijden, hier in verband met de huidige situatie geen problemen van zullen ondervinden.

Taallessen voor Oekraïense vluchtelingen 

Vanaf september 2022 kunnen Oekraïense vluchtelingen taallessen Nederlands of Engels volgen in Arnhem. ROC Rijn IJssel verzorgt deze lessen in samenwerking met de gemeente en Rozet. Meer informatie over de taallessen volgt op www.rijnijssel.nl/taalles (Nederlands) en www.rozet.nl/lessenengels (Engels).

Leefgeld en bankzaken

Heeft een vluchteling uit Oekraïne recht op financiële ondersteuning door de Nederlandse overheid?

Ja, vluchtelingen uit Oekraïne hebben gedurende hun tijdelijk verblijf in Nederland recht op financiële ondersteuning. Lees meer onder het kopje ‘leefgeld’. 

Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben in Nederland recht op leefgeld. Dit wordt verstrekt via de gemeente waar zij verblijven. Meer informatie hierover is te lezen op de pagina 'Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen'

Eenmalig contante hryvnia omwisselen

Vanaf 15 juni 2022 kunnen Oekraïners in Nederland eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen. U kunt hiervoor terecht bij GWK Travelex. Meer informatie leest u op de website van Refugeehelp

Openbaar vervoer

Gratis gebruik openbaar vervoer voor Oekraïense vluchtelingen

In overleg met Connexxion, Breng en NS is er besloten dat reizigers die een Oekraïens paspoort kunnen overleggen bij de chauffeur, gratis mogen reizen in sommige gevallen. De chauffeurs in Arnhem en omgeving zijn daarvan op de hoogte. Voor de treinreizen met NS geldt dit alleen bij aankomst in Nederland, niet voor treinreizen daarna binnen Nederland. Bij busreizen met Breng geldt dit voor het inreizen en hereniging met familieleden.

Zorg(verzekering)

Per 1 juli 2022 vallen alle Oekraïense vluchtelingen onder de Regeling Medische Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Onder deze regeling vallen basiszorg en tandartszorg bij acute pijnklachten (tot 250 euro).
Ook Oekraïense vluchtelingen die werken hoeven geen zorgverzekering meer af te sluiten. Als zij al eerder een zorgverzekering hadden afgesloten, stopt deze automatisch per augustus 2022. Ook eventueel aangevraagde zorgtoeslag stopt automatisch per augustus 2022. Meer informatie is te lezen op de website van de Rijksoverheid

Kleding

Hoe kunt u aan goedkope of gratis kleding komen?

U kunt naar het Leger des Heils voor gratis kleding op woensdagmiddag van 13.00 uur tot 15.30 uur. Het adres is Kadestraat 1 in Arnhem. Maak van tevoren een afspraak via +31 6 44 26 97 45 of +31 6 44 11 07 39. Uw gastgezin, als u daar verblijft, is van harte welkom om met u mee te komen. 

Verblijft u bij een gastgezin? U kunt dan ook bij de Kledingbank langsgaan, mail van tevoren naar kledingbank.arnhem.eo@gmail.com. Geef in uw mail aan met hoeveel mensen u komt, en wat de geboortedata zijn. U krijgt dan een mail met een datum en een adres waar u terecht kunt. Neem een identiteitsbewijs mee, als u dat heeft.

Contact en informatie

Kijk voor meer informatie op de website van RefugeeHelp. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen voor informatie en vragen terecht bij ons via oekraine@arnhem.nl

Spreekuur Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk staat ook klaar voor de Oekraïense vluchtelingen die in ons land verblijven. Iedere maandag, woensdag en vrijdag houden zij een gratis spreekuur van 10.00 tot 12.00 uur. Samen met een tolk proberen zij vluchtelingen zo goed mogelijk te begeleiden en een antwoord of oplossing te vinden voor allerlei vragen. Het adres van Vluchtelingenwerk in Arnhem is Nieuwe Oeverstraat 120. 

De CoCo app

Als u andere Oekraïeners graag wilt ontmoeten in Arnhem, bekijk dan eens de app CoCo. Met deze gratis app is het gemakkelijk een bijeenkomst te organiseren.