Gemeente Arnhem scherpt regels tijdelijke verhuur aan om huurders te beschermen
02 april 2025
De gemeente Arnhem wil voorkomen dat woningen tijdelijk verhuurd worden tegen te hoge prijzen en huurdersrechten beter beschermen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders nieuwe beleidsregels vastgesteld om het misbruik van de Leegstandwet te beperken.

Bescherming van huurders en tegengaan van misbruik
Door de invoering van nieuwe huurwetten zoals de Wet betaalbare huur, de Wet goed verhuurderschap en de Wet vaste huurcontracten, is de bescherming van huurders de afgelopen jaren verbeterd. Tegelijkertijd ziet de gemeente een groei in het aantal aanvragen voor leegstandsvergunningen. Dit suggereert dat deze wet wordt ingezet als manier om de regels van de reguliere huurmarkt te omzeilen.
Geen omzeiling van de leegstandswet
De Leegstandwet biedt woningeigenaren de mogelijkheid om tijdelijk te verhuren zonder dat de huurprijs getoetst hoeft te worden aan het wettelijk puntensysteem. Oorspronkelijk was deze regeling bedoeld om langdurige leegstand te voorkomen, bijvoorbeeld bij woningen die te koop staan en niet verkocht worden of op termijn gesloopt worden. De gemeente ziet dat de leegstandswet, sinds andere wetten huurders meer zijn gaan beschermen, steeds meer gebruikt wordt als sluiproute om woningen tijdelijk te verhuren, tegen hoge huurprijzen.
Wethouder Wonen Paul Smeulders benadrukt het belang van deze aanscherping: “De Leegstandwet is bedoeld om langdurige leegstand tegen te gaan, niet om huurders met tijdelijke en dure contracten in onzekerheid te laten zitten. Met deze beleidsregels geven we invulling aan hoe we omgaan met verzoeken voor leegstandsvergunningen. Zo beschermen we huurders beter en voorkomen we misbruik.”
Duidelijke toetsing en uitvoering
Naast de bescherming van huurders richt de gemeente zich met deze maatregel ook op het tegengaan van onnodige leegstand. Momenteel kunnen verhuurders een leegstandsvergunning aanvragen als een woning gedurende langere tijd niet verhuurd of verkocht wordt. In de praktijk kunnen woningen bewust voor een te hoge prijs worden aangeboden, waardoor er zogenaamd onvoldoende marktinteresse is en een leegstandsvergunning kan worden aangevraagd. Door de regels aan te scherpen, neemt de gemeente deze prikkel weg.
De beleidsregels treden op 2 april 2025 officieel in werking.