Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Arnhem en Alliander bundelen krachten: energietransitie moet betaalbaar en haalbaar

02 april 2025

De gemeente Arnhem en netwerkbedrijf Alliander gaan intensiever samenwerken om het groeiende probleem van netcongestie aan te pakken. Met deze unieke samenwerking verbinden zij duurzaamheid aan betaalbaarheid. Door technische innovatie te koppelen aan maatschappelijke urgentie, willen beide partijen ervoor zorgen dat de energietransitie in Arnhem én daarbuiten niet stilvalt, maar juist versnelt.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Klimaat en Energie: “Als we niet ingrijpen wordt de energietransitie iets waar vooral mensen met geld van profiteren en komt de rekening straks bij de mensen die het nu niet kunnen betalen. Om de transitie betaalbaar en eerlijk te houden, moeten we slimme keuzes maken. We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten tot het net verzwaard is. Arnhem en Alliander laten zien dat je door samenwerking en innovatie, duurzaamheid en bestaanszekerheid met elkaar kunt verbinden. En vooral: dat verduurzamen niet alleen iets is voor mensen met een grote portemonnee.”

Energietransitie voor iedereen

De druk op het elektriciteitsnet neemt snel toe. Door de groeiende vraag naar stroom dreigt het netwerk vol te raken. Dat heeft gevolgen voor woningbouw, bedrijven en het verduurzamen van bestaande gebouwen. Juist nu de energietransitie in volle gang is, mag een volle kabel geen knelpunt worden. Daarom zoeken Arnhem en Alliander samen naar slimme, concrete oplossingen die werken in de praktijk én betaalbaar blijven voor iedereen.

Doel van de samenwerking is niet alleen een modern en toekomstbestendig energienet, maar ook een inclusieve transitie, waar iedereen mee kan doen. Want zonder slimme maatregelen kan netcongestie leiden tot vertraging, hogere kosten en grotere ongelijkheid.

Innovatie met oog voor inwoners

De samenwerking richt zich op vragen die in heel Nederland actueel zijn: Hoe kunnen bedrijven blijven draaien zonder zwaardere netaansluiting? Hoe kan woningbouw doorgaan, ondanks beperkte netcapaciteit? En hoe zorgen we ervoor dat verduurzaming niet alleen haalbaar is voor wie het breed heeft?

Arnhem als koploper in energievernieuwing

Arnhem is van oudsher een belangrijke stad in de Nederlandse energiegeschiedenis. Hier werd het landelijke elektriciteitsnet ooit opgericht, en ook nu zijn Alliander en netbeheerder TenneT gevestigd in de stad. Daarnaast is Arnhem met innovatieve campussen als IPKW en Arnhems Buiten uitgegroeid tot een broedplaats voor energie-innovatie.

Concrete oplossingen die echt werken

De samenwerking tussen Arnhem en Alliander laat nu al zien dat je met slimme systemen én betrokken bewoners concrete stappen kunt zetten. Een eerste voorbeeld van deze vernieuwende aanpak is de ontwikkeling van een lokaal energiesysteem in een Arnhemse buurt. Hier bouwen de gemeente en Alliander samen met bewoners aan een zogeheten energiegemeenschap. Binnen die gemeenschap gaan de buurtgenoten de opgewekte zonne-energie met elkaar delen. De overtollige energie uit de zomer wordt dan opgeslagen in een grote warmtebatterij, waarmee in de winter honderden woningen duurzaam worden verwarmd.

Ook in het project Rijnpark wordt op een slimme manier met energie omgegaan. Door een nieuw ontworpen energiesysteem is daar straks fors minder transportcapaciteit nodig. De intentie is om een deel van deze bespaarde ruimte te gebruiken om ook de benodigde voorzieningen en werklocaties in de buurt aan te kunnen sluiten. Daardoor speelt netcongestie niet langer een belemmerende rol en kan het woon-werkgebied gewoon gebouwd worden.

Uw Reactie (Deze link opent in een nieuw tabblad)
Uw Reactie (Deze link opent in een nieuw tabblad)