Informatie over het coronavirus

Op deze pagina vindt u een samenvatting van de coronamaatregelen, verwijzingen naar uitgebreide informatie en wat dit voor u betekent. We werken de pagina bij als de maatregelen veranderen. Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het landelijke informatienummer 0800-1351 (tussen 08.00 en 22.00 uur). 

De basisregels

Er zijn een aantal basisregels en -adviezen die altijd gelden:

 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Vanaf 25 september verandert deze basisregel in een dringend advies om afstand te houden.
 • Draag waar 1,5 meter afstand niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, een mondkapje. 
 • Was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.
 • Werk zoveel mogelijk thuis als dat mogelijk is. Vanaf 25 september wordt deze basisregel aangepast in: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. 

Lees meer over de maatregelen die gelden in heel Nederland op de website van Rijksoverheid

Maatregelen

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

 • Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op 1,5 meter afstand van elkaar zit.
 • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 06.00 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
 • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

 • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
 • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is 24 uur geldig. 
 • Evenementen mogen maximaal 24 uur duren.

Meer informatie leest u op de website van Rijksoverheid

Onderwijs

In het mbo en hoger onderwijs vervalt vanaf 25 september de maximale groepsgrootte van 75 personen. In het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen.

Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het primair onderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt.

Testen bij klachten

Testen

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid.

Werkt u in de zorg of in het onderwijs? Dan krijgt u voorrang bij het testen op het coronavirus. U kunt terecht in Velp en Ede. Vanaf 07.30 uur 's ochtends kunt u bellen naar 0800-8101. Meer informatie leest u op de website van de GGD

Coronamelder

In heel Nederland kunt u de CoronaMelder gebruiken. Met de app weet u eerder of u mogelijk besmet bent met het coronavirus. Zo voorkomt u dat u onbewust een ander besmet. Lees meer op de website van de coronamelder

Maatregelen rondom reizen

Reizen

Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Bereid uw reis goed voor en kijk voor vertrek op de website van Wijs op Reis en Reizen tijdens corona.

Gratis coronatest voor reizen verlengd tot 1 oktober

Reist u vanuit Nederland naar het buitenland? En heeft u een negatieve testuitslag nodig? Dan kunt u zich gratis laten testen. Een afspraak voor een gratis tekst maakt u via het online afsprakenportaal testenvoorjereis.nl. Meer informatie leest u op de website van Rijksoverheid.

Grenstesten

Er is een gratis testvoorziening voor Nederlanders die naar Duitsland moeten voor werk, opleiding of zorg. Aanmelden voor een gratis coronatest kan op de website www.grenstesten.nl. Een testafspraak maken kan onder andere in Arnhem, Duiven en Lichtenvoorde. De testlocaties zijn op werkdagen open van 08.00 tot 11.00 uur en 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur. 

Informatie over ondernemen en Tozo

Ondernemers

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina met informatie over ondernemen en het coronavirus.

Er is een loket Anderhalve-meter. Hier kunnen ondernemers of organisaties terecht die hulp nodig hebben met de wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Het loket is bereikbaar via ondernemen@arnhem.nl.

Tozo

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Hierover leest u meer op onze pagina over de Tozo.

Interactief coronadashboard gemeente Arnhem

In het coronadashboard leest u de effecten van de coronacrisis op het gebied van gezondheid, economie, welzijn en werk. Wij actualiseren het coronadashboard elke 2 weken. Voor het dashboard gebruiken wij bronnen uit onze eigen organisatie en van onder meer de provincie, CBS en RIVM. Op 9 maart is de financiële impactanalyse geactualiseerd. In dit document (pdf, 201kB) vindt u een uitgebreide toelichting van deze analyse. 

Bekijk hier het interactieve coronadashboard

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. The press conferences are also available in other languages on globaltalk.nl.

Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis

Met een pakket aan investeringen van ruim € 19 miljoen in sectoren die getroffen zijn en in bedrijven en mensen die veel geleden hebben onder de coronacrisis geven we de stad een steun in de rug. Dat maakte het college van B&W 7 juli 2020 bekend. Kijk hier voor meer informatie:

Nachtsluiting park Sonsbeek van 23:00 tot 05:00 uur; alcoholverbod van 20:00 tot 05:00 uur

Het bevel op basis van artikel 58m van de Wet publieke gezondheid gaat in op dinsdag 27 juli en geldt tot 30 september 2021. Het verbod om Park Sonsbeek te betreden geldt van 23:00 uur tot 05:00 uur, met uitzondering voor mensen die noodzakelijke werkzaamheden uitvoeren, bezoekers van de in het park gelegen horeca gedurende de daarvoor geldende openingstijden, en voor omwonenden. Het alcoholverbod geldt in dezelfde periode van 20:00 tot 05:00 uur, met uitzondering voor de horeca in Park Sonsbeek. Ook reeds vergunde activiteiten zijn uitgezonderd.