Arnhem gaat voor een dementievriendelijke stad

In de komende vijf jaar gaan we samen met verschillende partners aan de slag voor een dementievriendelijke stad. Hiermee werken we aan een Arnhem waarin mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen doen. En waarin inwoners de signalen van dementie eerder herkennen.

Wethouder Roeland van der Zee: 'Veel  Arnhemmers kennen wel iemand met dementie. Daarom werken we aan een stad waarin er steeds meer begrip is voor het feit dat mensen in onze omgeving met dementie te maken krijgen, in welke vorm of graad dan ook. En we werken aan een stad waarin inwoners en ondernemers dementie herkennen, zodat ze een helpende hand kunnen toesteken wanneer dat nodig is.'   

Extra aandacht in september

21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Gedurende de hele maand september geven we daarom in Arnhem extra aandacht aan dementie. 

Persoonlijke verhalen rondom dementie

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Ook in Arnhem neemt dit aantal mensen toe. In september delen we via verschillende kanalen persoonlijke verhalen van Arnhemmers die in hun omgeving met dementie te maken hebben gehad. Lees het verhaal van Mieke. Zij zorgde voor haar man die verouderd gedrag van afhankelijkheid vertoonde.

Expositie AlzheimerFluisteren

Gedurende de hele maand september is er in het Stadhuis een expositie van fotograaf Cigdem Yuksel en Anne-Marth Hogewoning te zien. Voor dit project spraken zij mensen met dementie, hun zonen, dochters en kleinkinderen. Ze luisterden naar de verhalen en leerden mensen openstellen. Cigdem legde het proces vast met haar camera. Hieruit kwam de fotoserie AlzheimerFluisteren. Lees meer informatie op de website van Alzheimer Nederland.

Training Samen Dementievriendelijk

Weet u hoe u iemand met dementie een helpende hand toesteekt? Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze inwoners weten hoe om te gaan met dementie. Daarom bieden we in samenwerking met Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken en Alzheimer Nederland de training 'Samen Dementievriendelijk' aan. Meldt u zich aan via de website van Netwerk Dementie Arnhem en omstreken.  

Dementievriendelijke regio

Begin dit jaar tekende wethouder Roeland van der Zee het actieplan 'Arnhem, dementievriendelijke samenleving'. Samen met partners SWOA, MVT en Netwerk Dementie Arnhem en omstreken spreken we hierin onze ambities uit voor een dementievriendelijke stad. Naast gemeente Arnhem hebben inmiddels ook gemeente Rheden en gemeente Lingewaard hun ambities uitgesproken. Als regio werken we daarmee samen aan een dementievriendelijke samenleving.