Kunstwerk voor evacuatie Arnhem; herdenken in programma 16 september

Deze zomer verdwijnt de evacuatieplaquette op de hoek van de Apeldoornsestraat om gerestaureerd terug te komen met een opvallend lichte tegel. Tegelijk wordt deze periode het fundament gelegd voor een nieuw kunstwerk van Ruud-Jan Kokke, vlakbij tussen de singels. Na onthulling van dit beeld ‘Vlucht’ op 15 september is het beschikbaar voor dagelijkse bezinning; jaarlijks gezamenlijk stilstaan gebeurt op 16 september bij de herdenking van de slag om Arnhem.

De komst van het nieuwe beeld voorziet in een grote behoefte, is aangezwengeld met een amendement uit de gemeenteraad en besloten met de omwonenden, de evacuees, het Rode Kruis en de makers van plaquette en beeld. Het kunstwerk ‘Vlucht’ van Kokke bestaat uit naar boven gestapelde letters die het woord “vlucht” vormen en de haast, chaos, stress en angst vertegenwoordigen die Arnhemmers destijds ondergingen tijdens de evacuatie. 

Het ontwerp hoort in het lint van de witte klassieke beelden van Lauwersgracht tot aan het Willemsplein en wordt met twee nieuwe luisterpunten opgenomen in de Airbornewandelroute. Bezoekers maken met een QR-code verbinding met het project IK KOM TERUG, dat herinneringen van Arnhemmers en andere geëvacueerde Gelderlanders verzamelt.

Nieuwe generaties

Burgemeester Ahmed Marcouch: “De evacuatie die zo bepalend is geweest voor de geest van onze stad en de mentaliteit van onze bewoners hoort voluit bij de grote gezamenlijke herdenking van de slag om Arnhem, elk jaar op 16 september in de Eusebiuskerk met de stille tocht naar de Eusebiuskerk. De schrikbarende oorlogsbeelden herleven nu de bombardementen, ruïnes en de vlucht uit Oekraïne onze huiskamer binnenkomen, ook onze nieuwe generaties willen het naadje van de kous weten. Het nieuwe beeld helpt ons vertellen, ik kijk uit naar een waardige en ingetogen plek, met veel ruimte erbij voor dagelijkse overdenkingen en frequente onderlinge gesprekken”. 

De burgemeester rekent op een hoge opkomst bij de onthulling op 15 september, op deze plaats aan de Apeldoornseweg waar in 1944 de evacuatie uit Arnhem begon.