Gemeente Arnhem kondigt noodverordening af voor de wedstrijd Vitesse

Morgenavond speelt Vitesse om 19.00 uur tegen het Belgische Anderlecht in het GelreDome in het kader van de Europese Conference League. De politie heeft sterke aanwijzingen dat de wedstrijd in Arnhem, en de aanloop daarnaartoe, wordt aangegrepen voor een poging tot een gewelddadig treffen tussen verschillende supportersgroepen. Op basis van deze aanwijzingen van ernstige verstoringen op de openbare orde en veiligheid heeft loco-burgemeester Bouwkamp na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie besloten een noodverordening af te kondigen. De noodverordening gaat vandaag in om 17.00 uur tot morgen 26 augustus 23.59 uur en geldt voor de hele stad.

Volgens de regels van de UEFA worden bij de wedstrijd, waarbij een plek in de groepsfase op het spel staat, geen uitsupporters toegelaten. De politie heeft aanwijzingen ontvangen dat er supporters uit België gesteund door supporters uit Amsterdam, desondanks voornemend zijn om naar Arnhem af te reizen om de confrontatie aan te gaan met de supporters van Vitesse. De noodverordening (pdf, 448kB) biedt de politie de mogelijkheid te voorkomen dat kwaadwillende supporters de stad in komen en kan zo de stad, inwoners en bezoekers beschermen tegen geweld. Op basis van gelijksoortige aanwijzingen was vorige week voor de gemeente Anderlecht ook een noodverordening afgekondigd wat goed heeft gewerkt. De Belgische autoriteiten hebben toen voorafgaand en tijdens de wedstrijd tientallen Vitesse supporters ervan weerhouden de wedstrijd tegen Anderlecht in Brussel bij te wonen.

Locoburgemeester Cathelijne Bouwkamp: ‘We zijn trots dat Vitesse meedraait in het Europees voetbal. Er staat veel op het spel voor Vitesse morgen en ik hoop op een goed resultaat! Arnhemse supporters verdienen allemaal een kans om veilig te genieten van deze wedstrijd. We nemen deze maatregelen om te voorkomen dat onze inwoners, bezoekers en voetbalfans worden blootgesteld aan geweld en willen er een mooie avond van te maken’.

Bijlagen

Kaart gebied noodverordering Vitesse-Anderlecht (pdf, 178kB)