Duurzaam uw huis bouwen

Door uw woning duurzaam te bouwen krijgt u een betaalbare, energiezuinige woning die gebouwd is met respect voor het milieu. In de woning is het gezond en comfortabel verblijven.

Daarnaast is uw woning veilig, functioneel, flexibel in gebruik en aanpasbaar aan uw levensfase (levensloopbestendig).

Gratis sublicentie GPR en advies duurzaam bouwen

Vindt u bovengenoemde aspecten belangrijk voor uw toekomstige woning? Vraag dan uw aannemer/-architect gebruik te maken van GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn, www.gprgebouw.nl).

De gemeente Arnhem stimuleert en faciliteert het gebruik van GPR door een gratis sublicentie van GPR aan de architect of bouwer ter beschikking te stellen. Een adviseur duurzaam bouwen kan meekijken naar het ontwerp en duurzame adviezen geven. Deze sublicentie GPR is gratis op te vragen bij de Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Wat is GPR?

GPR meet de duurzaamheid van uw (toekomstige) woning volgens landelijke normen op de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Hier komt per thema een rapport-cijfer variërend van 1 tot 10 uit. Hoe hoger de scores, hoe duurzamer de woning. Door in het programma per thema het ontwerp aan te passen kunt u het door u gewenste niveau van duurzaamheid bepalen.

Wat is een duurzame woning?

Een duurzame woning is gezond en comfortabel door het gebruik van natuurlijke degelijke materialen, een goede ventilatie, goede isolatie, buitenzonwering en een betrouwbaar duurzaam energiesysteem. De energiekosten zijn laag en blijven constant doordat de woning energiezuinig is en zelf energie opwekt of gebruik maakt van collectief duurzame energie. Onderhoudskosten zijn betaalbaar en blijven constant door het gebruik van duurzame materialen.

Ook de mogelijkheden om de woning te gebruiken in allerlei levensfasen (of de woning is relatief eenvoudig aan te passen) maakt een woning duurzaam. Het gaat dan om een levensloopbestendige woning. Daarnaast maakt een prettige leefomgeving deel uit van duurzaam wonen. Bijvoorbeeld door bereikbare voorzieningen, groen, rust en speelplekken in de omgeving.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over duurzaam bouwen en duurzaam wonen? Kijk dan op: