Meldingen zwerfdieren en gewonde dieren
Wij zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor zwerfdieren en dode dieren in de stad. Dat houdt in dat we een gevonden dier minimaal 2 weken moet bewaren en verzorgen.
Deze taak hebben we uitbesteed aan de Stichting Dierentehuis Arnhem en omstreken. Tijdens de 2 weken dat een huisdier wordt bewaard kan een eigenaar het vermiste dier ophalen tegen een vergoeding van de gemaakte kosten.
Alle meldingen van zwerfdieren (gevonden huisdieren), dode dieren (honden, katten en andere kleine dieren), gewonde dieren en dieren uit het wild gaan via de Dierenambulance Arnhem en omstreken. Het alarmnummer is 24 uur per dag bereikbaar via 026-3649111. Gaat het om dode dieren in het water, dan kunt u via de website meldpuntwater.nl de juiste organisatie vinden waarbij u de melding van het dode dier kunt maken. Dit is afhankelijk van het water waarin het dier ligt bijvoorbeeld een sloot, rivier of zwemwater.
Daarnaast zijn er instanties in Arnhem die u kunnen helpen bij bijvoorbeeld de vermissing van uw huisdier of wat u moet doen als u dierenmishandeling ziet gebeuren of vermoed.
Op de website van Dierentehuis Arnhem en omstreken kunt u onder 'dier gevonden / dier kwijt' lezen wat u moet doen bij vermissing van uw huisdier.
Dierentehuis Arnhem en omstreken
Bezoekadres:
Larensteinselaan 32
6882 CZ Velp
Tel. 026-3619861
E-mail: info@dierentehuisarnhem.nl
Internet: www.dierentehuisarnhem.nl
Openingstijden:
Maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur.
Op nationale feestdagen is het dierentehuis gesloten.
Bij het aantreffen van zwerfkatten (behalve op de Veluwe) kunt u contact opnemen met Stichting Zwerfkatten Nederland.
Als u een aanrijding heeft met bijvoorbeeld een hert, ree of wild zijn, bel dan direct de politie via 0900-8844. Meer informatie is te vinden bij de Stichting Wildaanrijdingen Nederland.
Heeft u een vermoeden of bent u getuige van mishandeling of verwaarlozing van dieren? Dan kunt u dit melden bij het centrale meldpunt 144 ‘Red een dier’ of ga naar dierenpolitie of Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.
De Dierenbescherming heeft een Helpdesk Hulpverleners. Als hulpverleners uit het sociale domein zien dat een dier ergens niet goed behandeld wordt, kunnen zij bij de helpdesk terecht voor advies. De politie, Dierenbescherming en Veilig Thuis hebben een signalenkaart (pdf, 127 kB) ontwikkeld voor hulpverleners waarmee ze kunnen letten op de welzijnssituaties van mens en dier. Hulpverleners kunnen hiermee voorlichting geven. Wanneer het geven van voorlichting niet helpt, kunnen ze een melding maken van dierenmishandeling.
De stichting Blijf van mijn Dier zorgt voor opvang van huisdieren afkomstig uit huiselijk geweldsituaties bij daarvoor geselecteerde gastgezinnen, pensions of andere opvanglocaties.