Bij veel graafwerkzaamheden en bewerkingen van de (water)bodem komt grond/en of baggerspecie vrij. Er zijn mogelijheden voor grondverzet en om de verontreinigde grond en baggerspecie opnieuw te gebruiken.
De Nota Bodembeheer geeft aan hoe de vrijkomende grond en baggerspecie in en op de bodem kan worden hergebruikt. De nota kan gezien worden als een routewijzer voor het verantwoord omgaan met grond en baggerspecie. De nota is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met grondverzet.
Bodemkwaliteitskaart
De regels zijn voor de dagelijkse praktijk vertaald in de Handreiking Grondverzet. De Arnhemse lokale achtergrondwaarden staan in de tabel met gebiedswaarden.
De andere actuele kaarten en tools:
- Bodemfunctieklassenkaart MRA
- Ontgravingskaart Bovengrond MRA
- Ontgravingskaart Ondergrond MRA
- Toepassingskaart Bovengrond MRA
- Toepassingskaart Ondergrond MRA
- Deelgebieden bovengrond MRA
- Deelgebieden ondergrond MRA
- Grondstromenmatrix
- PFAS kaart MRA
Overzicht van actualisaties
In 2017 en 2018 is de Bodemkwaliteitskaart geactualiseerd, zie de toelichting actualisatie bodembeleid regio MRA. Aanpassingen waren nodig door hogere achtergrond- en risicowaarden van bepaalde stoffen, bestemmingswijzigingen en uitbreiding van het stoffenpakket. Buiten deze wijzigingen blijft de Nota Bodembeheer onverkort van kracht.
In 2020 is de Bodemkwaliteitskaart geactualiseerd. Aanpassingen waren nodig door hogere achtergrond- en risicowaarden van bepaalde stoffen, bestemmingswijzigingen en uitbreiding van het stoffenpakket, en door landelijke wijzigingen in regelgeving. Het gewijzigd bodembeleid vanuit de MRA wordt toegelicht in de documenten Actualisatie Bodemkwaliteitskaart en de PFAS actualisatie. U kunt deze documenten aanvragen via bodem@arnhem.nl. Buiten deze wijzigingen blijft de Nota Bodembeheer onverkort van kracht.
Landelijke wetgeving
Meer informatie over landelijke wetgeving en richtlijnen:
- Besluit Bodemkwaliteit
- CROW publicatie 400: Werken met verontreinigde bodem
- (Her)gebruik van grond en het toepassen van schone grond meldt u bij het Meldpunt bodemkwaliteit van RWS Leefomgeving.
Meer informatie
- Meer informatie en formulieren over Aanpak Bodemsanering.
- Bemalingen binnen GGB-plan Presikhaaf: vooroverleg is wenselijk, zeker bij bemalers die niet eerder een melding deden binnen het GGB-plan. Hiervoor kunt u een mail sturen naar gea.wissels@arnhem.nl.