Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Bouw en graafwerkzaamheden in Arnhem

Bodem

Graven en saneren: Omgevingswet of Overgangsrecht?

Als u gaat graven in een bodemverontreiniging of deze wilt saneren, dan moet eerst gekeken te worden of u dit via de Omgevingswet moet melden, of dat er een melding vanuit de Wet Bodembescherming moet worden gedaan.

Lees meer over Bodem

Vervuilde bodem saneren

U wilt graven in vervuilde bodem of de grond schoonmaken (saneren) en deze verontreiniging valt onder het Overgangsrecht. U moet uw werkzaamheden aan ons melden voordat u begint.

Lees meer over Bodem

Bodeminformatie bekijken

Op de Arnhemse bodemkaart vindt u informatie over bodemverontreiniging, bodemonderzoeken en ondergrondse tanks. U kunt hier ook bodemonderzoeken en beschikkingen bekijken.

Lees meer over Bodem

Licht verontreinigde grond hergebruiken

Bij veel graafwerkzaamheden en bewerkingen van de (water)bodem komt grond/en of baggerspecie vrij. Er zijn mogelijkheden voor grondverzet en om de verontreinigde grond en baggerspecie opnieuw te gebruiken.

Lees meer over Bodem

Bodemenergie gebruiken

Met bodemenergie kunnen gebouwen op een duurzame manier worden verwarmd of gekoeld. Hiervoor wordt warmte of kou uit de grond gebruikt. Dit kan via een open of gesloten bodemenergiesysteem.

Lees meer over Bodem

Ondergrondse tanks saneren of verwijderen

Wanneer u een ondergrondse tank in uw tuin vindt en deze wilt laten saneren of verwijderen, dan gelden er verschillende regels..

Lees meer over Bodem

Bemalen bij grondwaterverontreiniging

Als u grondwater wilt onttrekken in of vlakbij een ernstige grondwaterverontreiniging, dan moet u een vergunning aanvragen of een melding doen.

Lees meer over Bodem

Lood in de bodem

Op verschillende plekken in Arnhem zit (nog) lood in de bodem. Lood in de bodem kan een risico zijn voor de gezondheid. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood.

Lees meer over Bodem

Rioolaansluiting melden

Wilt u een aansluiting op het gemeenteriool of wilt u de bestaande rioolaansluiting wijzigen, dan moet u dit bij ons melden.

Lees meer over Bodem

Riool verstopt

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het rioolstelsel op gemeentegrond. Is de riolering verstopt? In sommige gevallen kunt u dit zelf oplossen.

Lees meer over Bodem

Omgaan met explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bij graafwerk

In de Tweede Wereldoorlog is hevig gevochten in en rond Arnhem. De bodem bevat daardoor nog explosieven uit die tijd, die soms pas bij graafwerk worden gevonden.

Lees meer over Bodem

Gebruik van metaaldetectoren

Het hobbymatig gebruiken van een metaaldetector is in Arnhem niet toegestaan.

Lees meer over Bodem

Beleidsnota Bodem

De Gelderse wegwijzer door bodemland. Uitvoering en toetsing

Lees meer over Bodem