Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken (PBD)
3 soorten afval samen in 1 zak: dat is de afvalstroom Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken.
Wat mag wel en niet bij PBD-afval?
Bij PBD-afval mogen 3 soorten afval: Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken. In de recycle-fabriek sorteren ze alles en wordt het afval gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.
Een handig hulpmiddel voor wat wel bij de Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken hoort:
- is het een verpakking?
- is het leeg?
- is het van plastic of metaal?
3x ja? Dan hoort het bij Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken. Twijfelt u of een product bij het PBD-afval hoort? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal (ook als app beschikbaar). Hier typt u het product in en ziet u direct in welke afvalbak het thuishoort.
Onderstaand een overzicht van wat wel en niet bij PDB-afval hoort:
Wel bij het PBD-afval |
Niet bij het PBD-afval |
---|---|
Plastic tassen Plastic zakken voor brood, rijst, groente en salade Plasticverpakking met aluminium laagje zoals chipszakken, koffieverpakkingen, knijpzakjes, soepzakken Doordrukstrips van medicijnen/kauwgum Vlees- en kaasverpakkingen Folies om folders en tijdschriften Kuipjes voor boter, patatbakjes etc. Bekers voor yoghurt en ijs mét aluminium afsluiting Knijpflessen voor saus Flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen Plastic flessen voor shampoo, douchegel etc. Plastic flessen voor olie en azijn Plastic flessen voor frisdrank, water etc. Tubes voor tandpasta, bodylotion etc. Potjes voor gel, vitamines en medicijnen Kleine plantenpotjes (buigbaar) Plastic deksels van potten pindakaas etc. Blikjes van frisdrank, bier etc. Stalen siroopflessen Blikjes van groente, fruit etc. Aluminium schaaltjes van levensmiddelen Kartonnen pakken voor sap, water en wijn Kartonnen pakken voor melk, vla en yoghurt Kartonnen pakken voor soep en pastasaus |
Koffiecupjes met koffiedrab Speelgoed (kringloop of grofvuil) Hard plastic zoals emmers, bakjes, tuinstoelen (kringloop of grofvuil) Piepschuim (restafval of grote stukken naar afvalbrengstation) Grote stukken plastic zoals zwembadjes of meubelhoezen (grofvuil) Shopper boodschappentas (restafval) Medisch afval (restafval) Luiers of incontinentie materiaal (restafval) Etensresten en tuinafval (groente-, fruit- en tuinafval) Kartonnen verpakkingen (oud papier) Glazen potjes (glas) Metalen voorwerpen zoals pannen, gereedschap of een fietswiel Verpakkingen met een van deze pictogrammen |
Ophalen of wegbrengen
Heeft u minicontainers (kliko's)? Dan doet u het PBD-afval in de grijze minicontainer. U kunt PBD-afval los in de minicontainer gooien. Gebruikt u liever een zak? Gebruik dan alleen doorzichtige zakken. Gooi uw PBD-afval niet weg in grijze afvalzakken. Het afval wordt dan afgekeurd en kan niet worden hergebruikt. De minicontainers worden 1 keer in de 2 weken geleegd.
Woont u in een wooncomplex? Doe het PBD-afval dan in een ondergrondse PBD-container in de buurt. Gebruik altijd een doorzichtige zak. De containers vindt u op deze kaart.
Gratis zakken
U kunt de speciale PBD-zakken gratis ophalen bij een supermarkt of wijkwinkel in de buurt.
Zoek op de kaart een afhaalpunt voor de speciale PBD-zakken bij u in de buurt:
Als PBD-afval is afgekeurd
Het scheiden van PBD-afval is niet gemakkelijk. Toch moet het zorgvuldig gebeuren anders kunnen we het niet hergebruiken en is alle moeite voor niets geweest. Het kan dan ook zijn dat uw PBD-afval wordt afgekeurd.
Voor afkeur van PBD-afval kunnen 2 redenen zijn:
1. het zit in een ondoorzichtige zak en we kunnen niet zien wat erin zit
2. het is teveel vervuild met ander afval
Wat kunt u doen met het afgekeurde PBD-afval?
- Kijk nog eens goed of u het afval wel in een doorzichtige zak heeft gedaan (u kunt PBD-afval ook los in de minicontainer gooien).
- Kijk welk afval niet in de PBD-container hoort en haal dit eruit. Vaak is dit piepschuim of hard plastic zoals speelgoed, soms ook grote metalen materialen zoals pannen. Bij PBD-afval gaat het echt alleen om verpakkingen).
- Is de inhoud van de PBD-container erg vervuild? Gooi de inhoud dan in een ondergrondse restafval container.
- Zet de container tijdens de volgende ophaaldag weer aan straat.