Luchtkwaliteit
Schone lucht is belangrijk voor een gezonde stad. Door de uitstoot van gassen in het verkeer en verbranding van hout komen er schadelijke stoffen in de lucht. Hierdoor wordt de kwaliteit van de lucht slechter. Samen kunnen we de luchtverontreiniging tegengaan. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld minder te rijden of op een slimmere manier hout te stoken. Op deze pagina kun je alles lezen over hoe Arnhem zich inzet voor een schonere lucht.
Waarom is luchtkwaliteit belangrijk?
Rook uit de uitlaat of de schoorsteen bevat stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Deze stoffen komen in de lucht terecht die wij dan inademen. Om de gezondheid te beschermen moeten we deze uitstoot verminderen. De uitstoot bestaat uit de volgende stoffen:
- Stikstofdioxide (NO2). Dit komt vooral vrij uit het motorverkeer
- Fijnstof (PM10). Dit zijn deeltjes in de lucht die kleiner dan 0,01 millimeter zijn
- Ultrafijnstof (PM2.5). Dit zijn nog kleinere deeltjes die diep in de longen doordringen
- Andere stoffen (roet, ammoniak, zwaveldioxide, ozon)
Invloed luchtvervuiling op gezondheid
Deze deeltjes hebben veel invloed op de gezondheid. Het effect van de luchtvervuiling is te vergelijken met het meeroken van 4 sigaretten per dag. In Arnhem leven mensen daardoor gemiddeld 1 jaar korter door luchtvervuiling. Ook kan het astma veroorzaken, en soms zelfs leiden tot longkanker. Meer informatie over lucht en gezondheidseffecten.
Wat is de luchtkwaliteit op mijn plek?
De gemeente Arnhem meet de hoeveelheid stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. Met deze metingen checken we of we voldoen aan de regels van de Europese Unie (EU), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en berekeningen van het RIVM. Dit geeft een beeld van hoe goed de luchtkwaliteit is in de stad.
Wilt u weten hoe de luchtkwaliteit is in uw buurt? Check uw adres.
Wat kan ik doen om de luchtkwaliteit te verbeteren?
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de luchtkwaliteit voor uzelf en anderen te verbeteren. Hieronder vindt u een aantal tips:
- Neem wat vaker de fiets of het OV, bijvoorbeeld voor korte ritten naar de binnenstad.
- Vervang uw auto of scooter door elektrisch vervoer.
- Stook hout in de kachel, openhaard of vuurkorf op een bewuste manier. Lees meer over bewust hout stoken.
Wat doet de gemeente om de lucht schoner te maken?
De gemeente Arnhem werkt er hard aan om de lucht in de stad schoon te houden. Een aantal van de maatregelen die hiervoor zijn genomen:
- Groen OV: In Arnhem rijden alle trolleybussen op groene stroom en alle andere bussen op CNG, een brandstof met heel weinig uitstoot.
- Milieuzone: Arnhem heeft een milieuzone in de binnenstad en op de ring eromheen. Dit betekent dat bepaalde auto’s met veel uitstoot er niet mogen komen. Wilt u weten of uw auto de milieuzone in mag? Doe dan de kentekencheck.
- Walstroom langs de Rijnkade: De gemeente legt langs de hele kade van de Rijn walstroom aan. Deze walstroom is elektriciteit om schepen die aan de kade liggen stroom te leveren. Zo kunnen de motoren uit, wat veel uitstoot scheelt.
- Emissievrij bouwen: Arnhem experimenteert met bouwen zonder uitstoot. Zo is er een fietsstraat aangelegd met emissievrije bouwvoertuigen. Ook andere bouwprojecten worden zoveel mogelijk zonder uitstoot afgemaakt, zoals de bouw van de nieuwe Rijnkade.
- Samenwerken: Arnhem heeft samen met andere gemeentes en provincies het Schone Lucht Akkoord (SLA) ondertekend. Door dit akkoord leren we veel van andere steden over hoe we de lucht schoner kunnen maken.
Meer informatie
Meer informatie over de maatregelen van de gemeente voor een schonere lucht vindt u in de Luchtagenda. Of bekijk de video over het Schone Lucht Akkoord.
Contact
Heeft u vragen? Neem dan contact op met:
- Maud de Groot, bestuursadviseur houtstook, via e-mailadres maud.de.groot@arnhem.nl of
- Urban Buitenhuis, bestuursadviseur lucht & geluid, via e-mailadres urban.buitenhuis@arnhem.nl