Houtrook

Een houtkachel, open haard of vuurkorf kan warmte en gezelligheid geven, maar er komen ook stoffen vrij die schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit en gezondheid. Hier leest u wat u kunt doen bij overlast door houtrook en hoe u verantwoord stookt.

Overlast melden

Heeft u last van houtrook in uw omgeving? Probeer er dan eerst uit te komen met degene die volgens u overlast veroorzaakt. Een gesprek aangaan en duidelijke afspraken maken kan vaak al helpen. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de overlast melden bij de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). Een melding via de Stookwijzer komt ook bij ODRA binnen.

Schadelijke stoffen

We willen kwetsbare mensen in Arnhem beschermen. Mensen met een longziekte, ouderen en kinderen hebben sneller last van houtrook. De hoeveelheid rook, hoe lang iemand het inademt, hoe gezond iemand is en welke stoffen in de rook zitten bepalen hoe erg de klachten worden. Houtrook kan benauwdheid en irritaties van ogen en luchtwegen veroorzaken, maar ook leiden tot problemen met hart en bloedvaten. Het geeft ook geuroverlast.

Verantwoord stoken

Wilt u hout stoken? Raadpleeg altijd eerst de Stookwijzer.  U kunt zich ook inschrijven voor het stookalert. Als het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onverstandig is om hout te stoken, dan wordt een alert verstuurd via e-mail.

U kunt overlast voorkomen:

  • Kies voor schoon en droog hout. Bij behandeld hout komen er extra giftige stoffen vrij.
  • Maak het vuur via de Zwitserse stookmethode aan. Daarbij wordt de houtkachel van boven naar beneden aangestoken en krijgt u een (bijna) volledige verbranding.
  • Vul de houtkachel bij door de brandende houtblokken naar achteren te schuiven in de stookruimte. Plaats de nieuwe houtblokken tegen de gloeiende deeltjes aan.
  • Zorg voor voldoende toevoer van zuurstof. Zo stookt u op hoge temperatuur en dit zorgt voor schonere verbranding.
  • Laat het vuur vanzelf uitbranden en doof het nooit door de luchtkleppen dicht te schuiven. Indien uitbranden niet kan, doof het vuur dan met zand.
  • Laat uw schoorsteen minimaal één keer per jaar controleren door een erkend schoorsteenveger.

Wist u dat de uitstoot van fijnstof bij een open haard veel hoger ligt dan bij een gesloten installatie? Een houtkachel of inbouwhaard in een goed geïsoleerd huis kan ook problemen geven, doordat er niet voldoende ventilatie plaatsvindt. Laat u daarom altijd goed adviseren door technische specialisten die u hier meer over kunnen vertellen.

Meer informatie

Bekijk op Energieloket Arnhem hoe u uw woning op een andere manier kunt verwarmen, kunt verduurzamen, en voor welke subsidies u in aanmerking komt.   

Wilt u uw houtrookgaskanalen laten verwijderen? Dan kunt u daar subsidie voor aanrvagen.