Reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) kan bij aanraking ernstige brandwonden veroorzaken. Daarom halen we deze plant weg op plekken waar veel mensen en honden lopen of kinderen spelen.
De reuzenberenklauw is een meerjarige plant die tot 3 meter hoog kan worden. Hij heeft grote harige bladeren. De plant bloeit met grote witte bloemschermen die wel een halve meter breed kunnen worden. Het sap van de plant is giftig.
Verspreiding van de reuzenberenklauw
Het zaad van de reuzenbereklauw wordt makkelijk door de wind verspreid. Bovendien laten de zaden laten zich ook met het water in de beken meevoeren. Deze groeien deze op nieuwe plekken uit tot een nieuwe plant.
Groeilocaties in Arnhem
De groeilocaties van de berenklauw zijn in kaart gebracht .
Bestrijding door de gemeente
Sinds augustus 2017 staat de reuzenberenklauw op de Unielijst van wettelijk te bestrijden soorten. De gemeente Arnhem bestrijdt de berenklauw op plekken waar de plant een risico vormt voor de gezondheid. Plaatsen waar mensen in aanraking kunnen komen met de plant, bijvoorbeeld langs paden en bij speelplekken.
We bestrijden de reuzenberenklauw door het uitsteken van jonge planten. Ook worden na de bloei de bloemschermen verwijderd. Zo kunnen er volgende jaar geen nieuwe planten bij komen. Omdat de zaden van de reuzenberenklauw tot wel 7 jaar na de verspreiding kunnen opkomen, kan het lijken of de plant wel terugkomt. Dit zijn echter de zaailingen van zaad wat in eerdere jaren is verspreid. De bestrijding van de plant loopt over meerdere jaren.
Zelf bestrijden
De reuzenberenklauw is giftig en kan bij aanraking brandwonden veroorzaken. Gebruik daarom beschermende kleding als u zelf met de plant aan de slag wilt. Bescherm ook uw ogen.
De reuzenberenklauw in uw tuin mag blijven staan. Zorg er wel voor dat deze zich niet verder kan verspreiden. Bestrijding van de berenklauw kan op meerdere manieren. Steek in het vroege voorjaar de jonge scheuten met wortel uit (zo'n 15 tot 20 centimter diep). Herhaal dit als er een nieuwe scheut opkomt. Het intensief maaien van de plant is ook een mogelijkheid. Doe de plantenresten bij het groenafval. Gebruik bij het bestrijden van de reuzenberenklauw geen chemische middelen, deze zijn niet goed voor het milieu.
Groeit de plant in uw tuin ook voor een deel op gemeentelijk terrein? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen hoe we de bestrijding kunnen aanpakken.