Reuzenbalsemien

De reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) kan zich sterk uitbreiden en daarbij andere inheemse plantensoorten verdringen. Oevers die begroeid zijn met deze invasieve exoot zijn gevoeliger voor erosie. Ook in Arnhem komt reuzenbalsemien voor. Gelukkig is de plant eenvoudig te bestrijden.

Hij staat in het rivierengebied en groeit langs de beken in de parken. Ook in de bossen voelt hij zich thuis, hij is o.a. te vinden op de Waterberg en in park Zypendaal. Waar de plant staat verdringt hij de oorspronkelijke plantensoorten.

Hoe ziet de plant er uit?

De reuzenbalsemien is een eenjarige plant die tot wel 2 meter hoog wordt. De plant bestaat uit een stevige, vaak rood aangelopen stengel met langwerpige bladeren, die in kransen of met zijn tweeën aan de stengel vast zitten. De plant heeft sterk zoet geurende roze bloemen die van juli tot oktober bloeien. Vanaf september ontstaan groene zaaddozen die bij aanraking open springen en zo de zaden verspreiden. De plant zelf verspreidt een typische sterke zoetzure lucht. Bij de eerste nachtvorst sterft de plant af. 

typische rode stengels

Waar groeit deze exoot in Arnhem?

De groeilocaties van de reuzenbalsemien zijn in kaart gebracht 

Wat doet de gemeente Arnhem aan de reuzenbalsemien?

Sinds augustus 2017 staat de reuzenbalsemien op de Unielijst van wettelijk te bestrijden soorten. Meer informatie staat op de website van NVWA . De gemeente Arnhem maait de plekken waar de plant groeit. Zo wordt het uitzaaien van de planten voorkomen. Naar verwachting zal het enkele jaren duren totdat de plant uit het openbaar groen weg is. Daarna zal zullen nieuwe groeiplekken direct worden bestreden.

Bestrijden

Als u de reuzenbalsemien in uw tuin heeft hoeft u deze niet te verwijderen. Wel moet u ervoor zorgen dat deze zich niet verder kan verspreiden. Staat de plant in de buurt van een sloot of beek? Dan is het extra opletten dat hier geen zaden in terecht komen.

Om te voorkomen dat de plant zich verspreidt, verwijder de plant voor de zaadzetting. Dit kan door de plant uit te trekken of bij de grond af te knippen. Omdat het zaad 2 jaar kiemkrachtig blijft, kan het zijn dat er het volgende jaar toch weer een nieuwe plant opkomt. Door deze plant ook weer op tijd te verwijderen zal de plant na een paar jaar niet meer terug komen. Doe de plantenresten bij het groenafval.

zaad van de springbalsemien