Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop is een plant die schade veroorzaakt aan gebouwen, infrastructuur en de natuur. Daarom bestrijden we deze plant. Groeiplaatsen van de Japanse duizendknoop kunt u aan ons doorgeven via Fixi.
Heeft u de Japanse duizendknoop gezien, kijk dan eerst op de kaart of de locatie al bij ons bekend is. Is dit niet het geval, meld de Japanse duizendknoop dan via Fixi. Het helpt ons als u bij uw melding zo nauwkeurig mogelijk doorgeeft waar we de plant kunnen vinden.
De Japanse duizendknoop herkennen
De stengels van een volwassen plant lijken op bamboe. Deze zijn hol en hebben bruine vlekken. De bladeren zijn schildvormig. De plant kan tot wel 4 meter hoog worden.
Waarom bestrijden
De Japanse duizendknoop is een hardnekkige plant die veel schade veroorzaakt. De plant groeit snel en verdringt inheemse soorten. Zelfs een klein stukje wortel kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Wortels kunnen tot 20 jaar in de grond blijven sluimeren. Om verdere verspreiding te voorkomen is bestrijding van de Japanse duizendknoop nodig.
Bestrijdingsmethoden door de gemeente
We bestrijden de Japanse duizendknoop uitsluitend op gemeentelijke grond. Hierbij ligt de focus op het voorkomen van verspreiding en het onder controle houden van de plant. Afhankelijk van de locatie en situatie gebruiken we verschillende methoden:
- Afgraven van de wortels en grond.
- Regelmatig maaien of uittrekken om de plant uit te putten.
- Stomen van de plant.
- Afdekken om verdere groei te stoppen.
- Op moeilijk bereikbare plekken testen we elektrocuteertechnieken.
We maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Wat kunt u zelf doen
U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop op uw eigen terrein. Vindt u deze plant, gooi plantafval en wortels dan bij het restafval en niet in de groene container. Groeit de plant zowel in uw tuin als op aangrenzend gemeentelijke grond, neem dan contact met ons op. We zoeken dan in overleg naar een oplossing.