Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Bestrijding van invasieve exoten

Invasieve exoten zijn planten en dieren die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben breiden zij zich snel uit. Planten en dieren die hier van nature voorkomen worden verdrongen. De provincie Gelderland draagt financieel bij aan de bestrijding van invasieve exoten in Arnhem.

We proberen zoveel mogelijk in kaart te brengen waar deze invasieve exoten in het openbaar gebied groeien. Via deze kaart bekijkt u de groeiplaatsen van invasieve exoten binnen de gemeente Arnhem.

Ziet u plekken waar deze invasieve exoten voorkomen en staan ze nog niet op de kaart. Maak dan een melding via Fixi.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een plant die schade veroorzaakt aan gebouwen, infrastructuur en de natuur. Daarom bestrijden we deze plant. Groeiplaatsen van de Japanse duizendknoop kunt u aan ons doorgeven via Fixi.

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw kan bij aanraking ernstige brandwonden veroorzaken. Daarom halen we deze plant weg op plekken waar veel mensen en honden lopen of kinderen spelen.

Hemelboom

In de vele natuurgebieden bestrijden we exoten en houden we in de gaten wanneer nieuwe soorten zich willen vestigen. Bijvoorbeeld de hemelboom. Deze boom stoot schadelijke stoffen uit. Deze stoffen belemmeren het gedrag, de gezondheid en groei van andere flora en fauna. De snelle groei van de hemelboom verdringt andere soorten. De wortels van de hemelboom maakt straten kapot. Als u deze boom herkent en ergens ziet, maak er melding van.

Ambrosia

De ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd. Het stuifmeel van de plant veroorzaakt bij hooikoortspatiënten een heftige reactie. De plant bloeit laat in het seizoen (september/oktober), waardoor het hooikoortsseizoen 2 maanden langer wordt. Ook kan de plant schadelijk voor dieren zijn. De ambrosia bestrijden gaat door de plant met wortel en al uit te trekken. Ziet u de plant groeien in de openbare ruimte? Maak dan een melding, dan halen we de plant zo snel mogelijk weg.

Rode amerikaanse rivierkreeft

De toename van rode Amerikaanse rivierkreeft gaat ten koste van inheemse waterflora en fauna. Het dier maakt holen en vernielt dijken en kades. In Arnhem komt de kreeft in vele vijvers en langs de oevers van de IJssel voor. Aan het eind van de zomer gaat het dier op zoek naar een plek om te paren. Daarbij legt hij grote afstanden over land af. Waterschap Rivierenland en waterschap Rijn en IJssel) bestrijden deze soort. Daar kunt u ook een melding maken.

Naast deze 5 zijn er nog vele andere invasieve exoten in Arnhem. Soorten als de reuzenbalsemien zijn door het nemen van maatregelen al bijna uit Arnhem verdwenen. Bij elke soort nemen we passende maatregelen als dit nodig is. Dat wordt per soort en per locatie bekeken. Het kan zijn dat we de plant alleen in de gaten houden (monitoren), of zorgen dat deze zich niet verder kan verspreiden.