Groenonderhoud

Als gemeente zorgen we voor het onderhoud van openbaar groen. Dit gaat bijvoorbeeld over bomen, plantsoenen, grasvelden, bermen, parken en vijvers.

We laten een groot deel het groenonderhoud doen door aannemers. In Arnhem Zuid-Oost is dat Dolmans en voor het wijkonderhoud in Arnhem Zuid-West zijn dat Van der Weerd Grafhorst B.V. en Vaarkamp. In het centrum, Spijkerkwartier en Arnhemse Broek werken verschillende aannemers voor de gemeente Arnhem. In de rest van Arnhem-Noord en voor de bossen en parken in Arnhem is Van de Haar Groep onze aannemer. Op deze pagina leest u welke afspraken er zijn  over het onderhoudsniveau en wat u zelf kunt doen in uw buurt. 

Afspraken over beeldkwaliteit

In Arnhem hebben we afspraken gemaakt over hoe schoon en netjes de openbare ruimte moet zijn. Bijvoorbeeld overhoeveel  blad en zwerfvuil er op straat mag liggen. Dit noemen we ‘beeldkwaliteit’. De aannemer gaat aan het werk als de openbare ruimte niet meer voldoet aan de afgesproken kwaliteit. Het onderhoud gebeurt hierdoor dus niet altijd op vaste tijden.

Om de kwaliteit te meten, gebruiken we een meetlat met een beschrijving en foto’s die laten zien hoe het eruit moet zien. Er zijn 5 niveaus, van A+ (heel hoog) tot D (laag). De gemeenteraad bepaalt het algemene niveau. In het centrum en bij winkelcentra is het niveau A (hoog). Voor de rest van Arnhem is niveau C (minimaal) gekozen.

Bladeren opruimen

Bladeren op de grond kunnen glad worden als het regent. Daarom ruimen we bladeren als eerste op bij (steile) hoofdwegen en fietspaden. We blazen het blad eerst met bladblazers op een hoop of op een verharde ondergrond. Daarna maakt een veegmachine de straat schoon.

Het blad wordt niet weggegooid. We maken er bokashi van, een bodemverbeteraar. Bokashi is een soort mest dat het helpt bij het verbeteren van de waterhuishouding en structuur van de bodem. En het zorgt ervoor dat er minder onkruid groeit. In plantsoenen laten we het blad liggen. Dit is goed voor de natuur, want insecten en dieren, zoals egels, gebruiken de bladeren.

Bladafval opruimen of melden

  • We zetten geen bladkorven meer neer in de herfst. Lees meer over hoe u zelf bladafval kunt opruimen.
  • Ziet u een gevaarlijke situatie door gevallen blad? Laat het ons weten via een Fixi-melding.  

Maaibeleid en helpen met onderhoud