Paspoort voor kinderen

Een Nederlands paspoort voor een kind jonger dan 18 jaar vraagt u persoonlijk aan bij de balie van Burgerzaken. Maak hiervoor eerst online een afspraak.

Afspraak maken

Kinderen moeten altijd aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van een paspoort. Bij de afspraak voor een kind tot en met 17 jaar moet altijd minimaal 1 ouder of gezaghouder bij de afspraak aanwezig zijn. Voor kinderen tot en met 17 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.

Meenemen naar de afspraak

 • Alle reisdocumenten (paspoorten en identiteitskaarten) die uw kind heeft, ook als ze niet meer geldig zijn. Verlopen (ongeldige) reisdocumenten worden ingehouden bij de aanvraag.
 • 1 recente kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden), die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Voor kinderen tot 18 jaar: toestemming door beide ouders of gezaghouders. Toestemming geven kan door bij de afspraak aanwezig te zijn. U ondertekent de toestemmingsverklaring dan ter plekke. Komt 1 ouder of gezaghouder niet mee, dan moet deze vooraf een toestemmingsverklaring (pdf, 114kB) invullen. Vul op de toestemmingsverklaring in of het gaat om de aanvraag voor een identiteitskaart of een paspoort. 
 • Voor kinderen tot 18 jaar: Een geldig identiteitsbewijs van beide ouder(s) of gezaghouders. Alleen het origineel is geldig, een kopie is niet genoeg.  
 • Geld, liever per pin dan contant. 

Kosten 

 • Nederlands paspoort tot 18 jaar: € 54,40
 • Toeslag spoedprocedure: € 50,90

Afhalen 

Bij de aanvraag van de nieuw paspoort krijgt u een afhaalbewijs. Met dit afhaalbewijs én alle reisdocumenten die u in uw bezit heeft kunt u na 6 werkdagen het nieuwe paspoort ophalen. Uw kind moet hierbij aanwezig zijn. 

Afhalen kan tijdens de openingstijden van de locatie waar u het document heeft aangevraagd. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Heeft u het document aangevraagd op het Stadhuis, dan kunt u terecht bij de receptie. De receptie is dagelijks geopend van 9.00 - 17.00 uur (maandagavond tot 20.00 uur). 

U heeft 3 maanden de tijd om uw reisdocument af te halen. Daarna wordt het document vernietigd.

Spoedaanvraag

Heeft u uw kind het paspoort snel nodig? Dan kunt u telefonisch een afspraak inplannen voor een spoedafspraak via 0800-1809. Dit kan niet digitaal. Als u vóór 14.00 uur op de dag van de ingeplande afspraak uw aanvraag doet, kunt u de eerstvolgende werkdag daarna vanaf 11.00 uur het paspoort ophalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag van € 50,90.

Toestemming ouders

Voor een paspoort voor kinderen tot en met 17 jaar moeten beide ouders toestemming geven. Heeft de andere ouder geen gezag, dan hoeft dit niet. Heeft iemand anders gezag over uw kind, dan moet die persoon (de gezaghouder) toestemming geven. Toestemming geven kan op verschillende manieren: 

 • U komt beiden mee naar de afspraak. U vult allebei bij de afspraak een toestemmingsverklaring in. Neem beiden een geldig legitimatiebewijs mee. 
 • 1 van u komt mee naar de afspraak. De andere ouder vult vooraf de toestemmingsverklaring (pdf, 114kB) in en ondertekent deze. Neem de ondertekende toestemmingsverklaring mee naar de afspraak. Neem naast uw eigen legitimatiebewijs ook een geldig identiteitsbewijs van de persoon die niet meekomt mee. Alleen het origineel is geldig, een kopie is niet genoeg.
 • Achteraf toestemming geven kan niet.
 • Woont de ouder die niet mee komt naar de afspraak in een andere gemeente, dan moet diegene een toestemmingsverklaring aanvragen bij zijn of haar eigen gemeente.