Betrek de buurt bij uw bouwplan
Wanneer uw (bouw)plannen invloed hebben op uw omgeving, is het goed en soms verplicht om uw buren te betrekken voordat u een vergunning aanvraagt. Dit noemen we participatie.
Wie moet u betrekken
Maak een lijst van mensen die iets van uw plan gaan merken.
Vragen die u kunnen helpen bij het maken van deze lijst:
- Voor wie is dit plan bedoeld?
- Wie hebben iets aan uw plan?
- Voor wie verandert het uitzicht?
- Wie merken iets van uw plan? Denk hierbij aan de invloed van meer auto’s in de straat of wanneer uw plan zorgt voor meer geluid, geur of schaduw.
Bij grote bouwplannen moet u niet alleen de buurt betrekken, maar bijvoorbeeld ook belangenorganisaties of andere belanghebbenden in de buurt, zoals scholen of winkels.
Hoe betrekt u uw buurt bij uw plan
Ga in gesprek met uw omgeving. Het doel van een gesprek is om erachter te komen wat uw buren van uw plan vinden. Als zij zorgen of bezwaren hebben, kunt u bespreken of en hoe u daar iets aan kunt doen.
Participatie kan op verschillende manieren:
- Bij een klein plan kunt u uw buren het beste persoonlijk benaderen. Vertel wat uw plan is en geef aan dat u dit graag met hen bespreekt, voordat u een vergunning aanvraagt.
- Bij een groter plan kunt u een bijeenkomst organiseren. In een brief vertelt u bijvoorbeeld iets over uw idee of plan en nodigt u de buurt uit voor de bijeenkomst. De bijeenkomst kan fysiek of digitaal zijn.
U ziet of uw (bouw)plan een groot of klein plan is in de handreiking 'Betrek de buurt bij uw bouwplan' (pdf, 1MB). De handreiking helpt u bij het opzetten van participatie. U kunt bekijken wat het effect van uw project op de omgeving is en hoeveel participatie nodig is.
Verslag van het gesprek met de buurt
Van het gesprek dat u met uw buurt heeft, maakt u een verslag. U voegt dit verslag toe aan de vergunningaanvraag of mailt dit aan uw contactpersoon bij de gemeente Arnhem of de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA).
Vaste onderdelen van het verslag zijn:
- Adres bouwplan
- Hoe heeft u de buurt betrokken?
- Wie heeft u uitgenodigd en wie heeft u gesproken?
- Welke zorgen of aandachtspunten zijn er over uw plan?
- Wat heeft u met deze zorgen en/of aandachtspunten gedaan?
- Hoe en op welke punten heeft u uw plan aangepast? En op welke punten heeft u het plan niet aangepast en waarom niet? Informeer uw buren en andere belanghebbenden hier ook over.
Steun voor uw plan
Goede participatie betekent niet dat iedereen uw plan steunt. Het belangrijkste is dat u uw buren zorgvuldig betrekt, hun wensen en ideeën waar mogelijk meeneemt in uw plan en daar verslag van doet. Dit verslag laat ons zien hoe de buurt naar uw plannen kijkt. We kunnen een zorgvuldig besluit nemen als we alle belangen rond een plan in beeld hebben.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met uw contactpersoon die uw bouwplan behandelt bij de gemeente Arnhem of de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA).