Nieuw Ruimtelijk Initiatief

Heeft u een bouwplan met veel invloed op de omgeving en past uw idee niet binnen het omgevingsplan, dan kunt u uw plan aanmelden als Nieuw Ruimtelijk Initiatief. We kijken dan mee naar de mogelijkheden voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt.

Voorbeelden van bouwplannen met veel invloed op de omgeving zijn transformaties van kantoorgebouwen of kerken. Of sloop-/nieuwbouw plannen, zoals het bouwen van een nieuw appartementencomplex op een plek waar nu nog een bedrijfspand staat.

Conceptverzoek bij kleine aanpassingen

Voor kleinere plannen die niet in het bestemmingsplan passen kunt u een conceptverzoek doen. Bijvoorbeeld voor aanpassingen aan of bij uw woning of bedrijfspand, zoals een aanbouw, dakkapel of schuur. 

Initiatief indienen 

Werk uw plan nog niet helemaal uit en stuur niet al gedetailleerde bouwtekeningen mee. Dat voorkomt kosten. Ook voorkomt het dat belanghebbenden geen ruimte krijgen om op het plan te reageren. 

Nieuw Ruimtelijk Initiatief inzenden

Meesturen

We hebben de volgende informatie van u nodig:

  • Uw persoonsgegevens.
  • Bewijs dat u de eigenaar bent van de locatie, of dat de eigenaar toestemming geeft voor het aanmelden van het initiatief.
  • Een duidelijke omschrijving van het bouwplan.
  • Een duidelijke situatieschets van de locatie.

Na het indienen van uw Nieuw Ruimtelijk Initiatief

Hieronder ziet u stap voor stap wat er gebeurt na het aanmelden van uw plan.

Stap 1: we bespreken of uw plan kans heeft om te slagen

We bekijken eerst met specialisten aan de Intaketafel of uw plan kans heeft om te slagen en past binnen ons beleid en de regelgeving. U krijgt binnen 4 tot 6 weken een reactie hierover van ons. We laten u ook de vervolgstappen weten. 

Stap 2: u betrekt buurtbewoners

We vinden het belangrijk dat de omgeving op tijd van uw plannen hoort. U moet uw buren of de omgeving daarom betrekken bij het uitwerken van uw plan. Dit noemen we participatie. U doet dit zodra u weet dat uw initiatief volgens ons kansrijk is.

Stap 3: u werkt uw initiatief uit 

Na de participatie werkt u uw initiatief uit tot een plan. Wij onderzoeken samen met u de haalbaarheid van uw plan aan de Initiatieftafel. We kijken naar alle aspecten van uw plan en blijven steeds met u in gesprek hierover.

Stap 4: u krijgt advies 

Na de Initiatieftafel krijgt u een brief met ons advies. Dit is een ambtelijke beoordeling. Het is geen bestuurlijk besluit. We bespreken het advies wel met de betrokken wethouder(s). U kunt geen bezwaar maken tegen het advies. Met dit advies kunt u goed voorbereid een omgevingsvergunning aanvragen. 

Kosten

Soort Kosten
Plan bespreken aan Intaketafel  Gratis
Plan uitwerken aan Initiatieftafel € 2500 voor 2 sessies

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nick Dumas, coördinator Nieuwe Ruimtelijke Initiatieven via nick.dumas@arnhem.nl.