Erkenning ongeboren kind
U erkent een kind als u en de moeder niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Hierdoor wordt u volgens de wet ook ouder van het kind. Een kind erkennen kan tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Maak hiervoor een afspraak.
Meenemen
- Een geldig legitimatiebewijs van uzelf (de erkenner) en van de moeder.
- Formulier toestemming tot erkenning van de ongeboren kind (pdf, 78,5kB) als de moeder niet meegaat. De moeder moet meekomen als het uw eerste kind samen is en als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner of een gecombineerde achternaam krijgt.
Als u of de moeder niet of nog maar kort in Nederland woont, zijn er mogelijk meer documenten nodig. Twijfelt u of dit voor u geldt neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0800-1809.
Kosten
Soort | Kosten |
---|---|
Opmaken van een erkenningsakte | Gratis |
Afschrift van de erkenningsakte | € 17,10 |
De achternaam van uw kind
Bij de erkenning van hun eerste kind kunnen ouders kiezen welke achternaam het kind krijgt. Dit heet naamskeuze. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader, de (duo)moeder of een gecombineerde achternaam krijgt? Dan moet de moeder bij de erkenning van het eerste kind aanwezig zijn. Maakt u geen naamskeuze, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Alle volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen dezelfde achternaam.
Erkenning en ouderlijk gezag
Bij de erkenning krijgen beide partners automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Wilt u het gezag over uw kind anders regelen? Geef dit dan aan de bij de erkenning. De gemeente regelt dit dan verder met het gezagsregister.
Welke nationaliteit krijgt mijn kind
Als 1 of beide ouders de Nederlandse nationaliteit bezitten, krijgt het kind bij de geboorte automatisch de Nederlandse nationaliteit. Dit is ook het geval als het kind in het buitenland geboren is. Is de vader Nederlander maar de moeder niet, dan krijgt een kind dat bij de erkenning jonger dan 7 jaar is automatisch de Nederlandse nationaliteit.