Erkenning ongeboren vrucht

Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, kan de vader of de moeder uit wie het kind niet is geboren het kind erkennen.

Dit kan al voordat het kind is geboren. Elk kind dat binnen de relatie wordt geboren, moet apart worden erkend.

Afspraak

Voor erkenning kunt u terecht bij de afdeling Burgerzaken. Maak hiervoor eerst online een afspraak.

Afspraak maken

Meenemen

  • Een geldig legitimatiebewijs van uzelf (de erkenner) en van de moeder.
  • Formulier toestemming tot erkenning van de ongeboren vrucht (pdf, 78,5kB), als de moeder niet meegaat. De moeder moet meekomen als het uw eerste kind samen is en het kind de achternaam van de erkenner krijgt.
  • Als u of de moeder niet of nog maar kort in Nederland woont, zijn er mogelijk meer documenten nodig. Neem in dit geval contact met ons op via telefoonnummer 0800-1809. 
Naamskeuze

Bij de erkenning van hun eerste kind kunnen ouders kiezen welke achternaam het kind krijgt. Dit heet naamskeuze. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader of de duomoeder krijgt? Dan moet de moeder bij de erkenning van het eerste kind aanwezig zijn. Maakt u geen naamskeuze, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Alle volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen dezelfde achternaam.

Ouderlijk gezag

Door erkenning krijgt u niet automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Met toestemming van de moeder kunt u samen met de moeder gezamenlijk gezag aanvragen bij de Rechtbank. Kijkt u voor meer informatie op de website van www.rechtspraak.nl

Nationaliteit

Als een of beide ouders de Nederlandse nationaliteit bezitten, krijgt het kind bij de geboorte automatisch de Nederlandse nationaliteit. Dit is ook het geval als het kind in het buitenland geboren is.

Is de vader Nederlander maar de moeder niet, dan krijgt een kind dat bij de erkenning jonger dan 7 jaar is automatisch de Nederlandse nationaliteit. Voor meer informatie over het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit belt u met onze klantenservice via telefoonnummer 0800 - 1809.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het opmaken van een erkenningsakte. Voor afgifte van een afschrift van de erkenningsakte worden wel kosten in rekening gebracht. Wij verzoeken u het afschrift van de erkenningsakte mee te nemen bij de geboorteaangifte.