Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Lood in de bodem

Op verschillende plekken in Arnhem zit (nog) lood in de bodem. Lood in de bodem kan een risico zijn voor de gezondheid. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood. 

Loodverontreiniging

Activiteiten in het verleden hebben geleid tot bodemverontreinigingen. Veel bodemverontreinigingen in Nederland zijn opgeruimd. Toch komt lood nog voor in de bodem. Dit geldt vooral voor vooroorlogse wijken en dorpskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten. De mens heeft lood in het verleden veel gebruikt. Bijvoorbeeld als antiklopmiddel in benzine, als kleurstof in verf en in de bouw. Door dit gebruik is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd met lood. Tegenwoordig krijgt u veel minder lood binnen dan de mensen vroeger. Dit komt bijvoorbeeld door het verbod op het gebruik van lood in benzine en het vervangen van loden drinkwater-leidingen. Maar u kunt nog wel lood binnen krijgen wanneer u in contact komt met bodem waar lood in zit.

Risico’s van lood in de bodem

Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met ongeveer 6 jaar zo min mogelijk lood binnenkrijgen. Kinderen steken vingers en voorwerpen in hun mond. Als ze dit doen bij het spelen op een bodem met lood krijgen ze lood binnen. Ook als u groenten uit eigen tuin eet, kan dat er toe leiden dat u lood binnenkrijgt. Dit komt vooral door de bodemdeeltjes die aan de gewassen blijft hangen. Met een paar simpele maatregelen kunt u zorgen dat uw kinderen zo min mogelijk lood binnenkrijgen.

Zelf risico’s verminderen

Met de volgende maatregelen zorgt u ervoor dat uzelf of kinderen zo min mogelijk in contact komen met lood.

  • Laat uw kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
  • Laat kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem (kale bodem) spelen. Bedek de bodem met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, bij voorkeur waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
  • Kies voor een zandbak met schoon zand.
  • Was de grond van zelfgekweekte groenten en fruit zorgvuldig af.
  • Kweek groenten en fruit in bakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
  • Hebt u een grote moestuin (groter dan 200 m2)? Vraag dan informatie op over de kwaliteit van de bodem en/of laat deze onderzoeken. Op de Arnhemse bodemkaart ziet u of er bij u bodemonderzoek is gedaan. U kunt een adviesbureau onderzoek laten doen als er geen informatie is over de bodem die u gebruikt.
  • Meer informatie

    Neem voor meer informatie contact op met bodem@arnhem.nl.