Wanneer u een ondergrondse tank in uw tuin vindt en deze wilt laten saneren of verwijderen, dan gelden er verschillende regels.
Een ondergrondse tank is een tank van staal of kunststof die helemaal of gedeeltelijk in de bodem ligt of is ingeterpt. Dit houdt in dat er een aarden wal omheen zit, zodat de tank volledig door grond wordt omgeven.
Ondergrondse tanks bij particulieren
Elk jaar ontdekken particulieren en bedrijven ondergrondse olietanks op hun terrein, dus in hun voor- of achtertuin. De tanks voorzagen vroeger de oliegestookte verwarmingsinstallaties van brandstof. Na overschakeling op aardgas werden veel van deze tanks niet meer gebruikt. Daarnaast zijn veel tanks in het verleden onvoldoende gesaneerd. Die tanks moeten opnieuw worden bekeken en mogelijk worden verwijderd.
Een tank die niet meer wordt gebruikt, gaat vroeg of laat roesten en lekken. Daardoor kunnen olieresten in de bodem terechtkomen. Olieresten kunnen het grondwater verontreinigen. Bomen en planten kunnen doodgaan en er kan stankoverlast ontstaan. Ondergrondse kabels kunnen worden aangetast. Ook kan er schade ontstaan aan drinkwater- en rioolleidingen. Eind jaren 90 van de vorige eeuw is een groot aantal ondergrondse opslagtanks bij particulieren gesaneerd.
Wat te doen als u een ondergrondse tank ontdekt
Iedereen die een ondergrondse opslagtank in de tuin of perceel vindt, moet dit ons melden en de tank te laten verwijderen.
De verwijderingsregel geldt niet in de volgend gevallen:
- Bij tanks die vóór 1 januari 1999 zijn gesaneerd door een zogenaamd Kiwa-erkend bedrijf . Kiwa is het keuringsinstituut voor onder andere rioleringen, waterleidingen en ondergrondse tanks en dat certificaten uitgeeft. Deze erkenning is een garantie dat er geen problemen zijn met de tank.
- Bij tanks die vóór 1 maart 1993 al of niet door een Kiwa-erkend bedrijf gesaneerd zijn (dus onklaar gemaakt, niet per se verwijderd). Bij deze tanks kunnen we aanvullende maatregelen verplichten, zoals het hersaneren van de ondergrondse tank.
Kenmerken van een goede sanering
Saneren is het onklaar maken van de tank. De tank hoeft niet per se verwijderd te worden uit de bodem. Vóór 1 januari 1999 was het leeg- en schoonmaken van de tank en daarna afvullen met schoon zand of een ander goedgekeurd vulmiddel de enige voldoende methode. De sanering moest door een Kiwa-erkend bedrijf te zijn uitgevoerd. Bij tanks die vóór 1 maart 1993 gesaneerd zijn, kan kunnen we om aanvullende maatregelen vragen. Deze maatregelen worden ook gedaan door een Kiwa-erkend bedrijf.
Sinds 1999 geldt dat bij een tanksanering de tank helemaal verwijderd moet worden (verwijderingsplicht). Deze verwijderingsplicht geldt voor tanks die al in gebruik zijn en waarvan het gebruik beëindigd wordt. De regel geldt ook voor oude tanks die nog niet zijn gesaneerd. De verwijderingsplicht geldt dus niet voor tanks die vóór 1999 al gesaneerd zijn en voor tanks waarbij nog aanvullende maatregelen genomen moeten worden.
Een tank laten verwijderen door een bedrijf
Vraag een offerte aan bij saneringsbedrijf. U vindt adressen van gecertificeerde bedrijven via het keuringsinstituut Kiwa.
De volgende informatie moet in de offerte staan:
- De prijs van het verwijderen van de tank.
- De kosten van de afvoer van reststoffen naar een erkend verwerkingsbedrijf.
- Het bedrag voor het transport van de tank naar een verschrotingsbedrijf.
Als er in uw buurt meerdere huiseigenaren een tank in de tuin hebben, dan kunt u het beste gezamenlijk een offerte aanvragen. De kosten per eigenaar vallen dan meestal lager uit. Vanaf 1 januari 2007 moet een saneringsbedrijf in het bezit zijn van een erkenning die eisen stelt aan integriteit en kwaliteit. Deze regels zijn opgenomen in het besluit uitvoeringskwaliteit bodembeheer (KWALIBO).
Kansen op een olietank in uw tuin
De meeste tanks liggen in gebieden die pas laat zijn aangesloten op het gas- en leidingennet. Ook in oudere stadswijken liggen onder de grond nog tanks bij huizen gebouwd vóór 1970. Vanaf halverwege de jaren 60 paste men olietanks steeds minder vaak toe. Het bouwjaar van een huis geen absolute garantie dat er geen olietank is. Bij uitzondering zijn er ook bij recenter gebouwde huizen oliegestookte cv-installaties toegepast, bijvoorbeeld omdat er geen aansluiting op het gasnet was.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met de Omgevingsdienst Regio Arnhem Nijmegen (ODRA).