Arnhem staat voor een grote uitdaging: in 2050 gaat onze stad van het aardgas af, net als alle andere gemeentes in Nederland. Dat betekent dat we straks alleen nog maar duurzame energie gebruiken voor de verwarming van huizen, kraanwater en om te koken. Hoe we dat precies gaan doen, bepalen we samen. Daarom organiseren we in Arnhem het Burgerberaad Duurzaam Warm Wonen.
Het Burgerberaad is een groep van 150 Arnhemmers die samen een afspiegeling zijn van Arnhem. De deelnemers helpen de gemeenteraad bij bedenken wat nodig is voor de overstap naar duurzame energie voor woningen. De gemeente werkt momenteel aan een plan waarin per wijk staat welk alternatief voor aardgas daar komt. Het Burgerberaad denkt mee hoe we deze overstap voor iedere Arnhemmer haalbaar en betaalbaar houden. Of u nu huurt, een eigen huis hebt of op zoek bent naar een woning. En wat Arnhemmers nodig hebben om deze overstap te maken.
Het Burgerberaad neemt geen beslissingen over beleid, maar geeft advies aan de gemeenteraad. Dit advies helpt de raad bij het maken van keuzes voor de verduurzaming van de stad.
In gesprek met elkaar en met experts
Tijdens 5 bijeenkomsten gaan de deelnemers aan het Burgerberaad met elkaar in gesprek. Gespreksleiders zorgen ervoor dat iedereen aan het woord kan komen. Ook kan het Burgerberaad experts uitnodigen voor meer uitleg en om vragen te beantwoorden. Zo zoeken de deelnemers met elkaar naar duurzame manieren om warm te wonen.
Deelnemers zijn door loting bepaald
10.000 willekeurige inwoners van 16 jaar en ouder ontvangen in mei 2025 een uitnodiging om zich aan te melden voor het Burgerberaad. Uit de aanmeldingen loot het organiserende bureau (Moventem) de definitieve 150 deelnemers. Hierbij houden zij rekening met verschillende kenmerken, zoals leeftijd, opleidingsniveau en uit welke wijk de deelnemer komt. Zo vormt de groep deelnemers een goede afspiegeling van alle inwoners van Arnhem.
Belangrijk advies voor de gemeente
Na de laatste bijeenkomst geeft het Burgerberaad adviezen aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Vervolgens toetst college van burgemeester en wethouders of de gemeente de adviezen kan en mag uitvoeren. Ook doet zij een voorstel hoe we de adviezen omzetten in beleid. Vervolgens bespreekt de gemeenteraad dit voorstel, samen met de adviezen.
Planning
Maand | Wat gebeurt er |
---|---|
Mei 2025 | 10.000 inwoners ontvangen een uitnodiging. |
Juni 2025 | Een loting bepaalt de 150 deelnemers. |
September – december 2025 | 5 bijeenkomsten Burgerberaad. |
December 2025 | Het Burgerberaad overhandigt de adviezen aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. |
Januari – februari 2026 | Het college van burgemeester en wethouders toetst of de adviezen haalbaar zijn. Daarna bespreekt de gemeenteraad hoe we de adviezen omzetten in beleid. |
Veelgestelde vragen
Waarom organiseert de gemeente Arnhem het Burgerberaad Duurzaam Warm Wonen?
De gemeente wil graag samen met inwoners nadenken over hoe we in 2050 alle woningen in Arnhem aardgasvrij kunnen maken. Omdat het om een grote verandering gaat, willen we hier zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Het Burgerberaad helpt om verschillende meningen en ideeën te verzamelen, zodat we samen tot goede oplossingen komen.
Hoe zorgt de gemeente ervoor dat het Burgerberaad voor alle deelnemers toegankelijk is?
We zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen, ook mensen met een beperking, een migratieachtergrond of andere uitdagingen. Bij de aanmelding kunnen deelnemers aangeven wat zij nodig hebben om goed mee te kunnen doen, bijvoorbeeld een tolk of extra ondersteuning. We zorgen er ook voor dat de informatie voor iedereen begrijpelijk is, bijvoorbeeld door het in B1-taal aan te bieden.
Wie organiseert het Burgerberaad?
De gemeente Arnhem organiseert het Burgerberaad samen met een extern bureau dat helpt bij het proces. Dit bureau zorgt voor de praktische uitvoering van het Burgerberaad, zoals het organiseren van bijeenkomsten en het ondersteunen van de deelnemers.
Hoe worden de deelnemers geïnformeerd?
Deelnemers ontvangen voorafgaand aan het Burgerberaad een informatiepakket. Dit bevat begrijpelijke achtergrondinformatie over de overstap naar duurzame warmte en energie. Ook krijgen ze tijdens de bijeenkomsten uitleg van experts en kunnen ze zelf vragen stellen. Zo kunnen ze goed geïnformeerd hun adviezen formuleren.
Hoe draagt het Burgerberaad bij aan de energietransitie in Arnhem?
Het Burgerberaad helpt de gemeente te begrijpen welke oplossingen inwoners belangrijk vinden voor de toekomst van duurzame warmte en energie. De adviezen van de deelnemers bieden waardevolle input voor het energieprogramma dat de gemeente in de komende jaren gaat uitvoeren.